fallback

Теменужка Петкова: Без Русия проектът АЕЦ „Белене“ е невъзможен

Блокиращата квота на държавата е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес, смята енергийният министър

10:55 | 12.03.19 г. 10

Без участието на руския конструктор и производител на оборудването за АЕЦ „Белене“ „Росатом”, проектът за централата няма как да бъде реализиран, заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на bTV. 

По нейните думи именно поради този факт едно от условията е компанията да бъде привлечена към проекта.

Петкова изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана за стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор, да потвърдят своя интерес и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ в Европейския вестник да отправят заявление за интерес.

„Предстои да разберем дали ще има АЕЦ „Белене”. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото проектът е важен както за България, така и за целия регион“, заяви енергийният министър.

Вчера официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. До момента предварителен интерес към строежа на „Белене” са заявили държавната Китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската „Арева”.

Според Петкова блокиращата квота на държавата е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес.

Проектът е нотифициран пред Европейската комисия, той е одобрен от Европейската комисия през декември 2007 г. Трябва допълнително да нотифицираме ЕК за промените в инвестиционния проект, обясни Петкова относно съгласуването с Еврокомисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
fallback