fallback

Т. Петкова: Дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще бъде капитализиран след юли

Министърът на енергетиката запозна синдикатите с изпълнението на мерките за стабилизиране на енергийния комплекс

14:29 | 02.04.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е обсъдена с Главна дирекция „Конкуренция“ в Европейската комисия. Крайното решение за увеличаване на капитала на централата се очаква да бъде взето до средата на годината.

За тези мерки за стабилизиране на енергийния комплекс информира синдикатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Изпълнението на кратко-, средно- и дългосрочните мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица-изток 2“ беше в центъра на разговора с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа“, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

По думите на Петкова запазването на работата на комплекса „Марица-изток“ е задача от първостепенна важност за правителството.

“Набелязаните краткосрочни мерки за стабилизиране на централата са изпълнени, каза министърът и припомни, че „Българският енергиен холдинг“ ЕАД закупи необходимите квоти за работата на ТЕЦ „Марица-изток 2“ до март 2020 г. – Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на използването от страна на ТЕЦ-а на така наречения Механизъм за компенсиране на разходите за критична инфраструктура. Такава възможност е предвидена в Закона за енергетиката”, каза още тя.

Теменужка Петкова информира, че тези разходи в размер на около 500 млн. лева са включени в обосновката на ТЕЦ-а за цените през новия регулаторен период.

До края на юни „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще анализира пазара на електроенергия. Това е една от предвидените дългосрочни мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица-изток 2“, като анализът следва да послужи за разработване и нотифициране пред Европейската комисия на така наречения Механизъм за капацитет.

Механизмите за капацитет са признат от Европейската комисия легитимен метод, чрез който държавите-членки могат да гарантират сигурност на доставките. Намерението на Министерството на енергетиката е през тази есен да депозира пред ЕК избрания механизъм, така че нотификацията от страна на комисията да стане факт до края на годината. 

Енергийният министър припомни и получената безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица-изток 2“, която също е необходимо условие за бъдещата ѝ работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
fallback