fallback

Премиерът: АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“ са важни за енергийния баланс след 10 години

Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, коментира Бойко Борисов пред американски експерти

15:08 | 10.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато Европейската комисия приема плана за „Зелена Европа“. Така че „Белене“ и „Козлодуй“ стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след десет години. Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов пред енергийните експерти от Държавния департамент и от Министерството на енергетика на САЩ.

Той обясни, че тезите си по въпроса е защитил пред ръководството на САЩ по време на официалното си посещение в Белия дом – пред президента Доналд Тръмп, пред вицепрезидента Майкъл Пенс и пред държавния секретар Майк Помпейо. ​ „Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето - че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот“, посочи премиерът.

Делегацията от енергийни експерти от САЩ пристигна в България в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 г. във Вашингтон, съобщи правителственият пресцентър. На срещата са присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Бойко Борисов изтъкна още, че сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

„Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между двете държави“, отбеляза премиерът и потвърди, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

От пресцентър на Министерския съвет информираха, че енергийните експерти от САЩ вече са посетили площадката на АЕЦ “Белене”, за да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България.

През следващите дни те ще отидат в ТЕЦ „Марица-изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“.

Investor.bg припомня, че през тази година страната ни за първи път реализира доставки на втечнен природен газ с произход САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
fallback