fallback

ЧЕЗ иска 70% поскъпване на нощната тарифа за доставка на ток

От НЕК изчисляват, че електричеството, произведено от ВЕЦ-овете ѝ, трябва да е с 40% по-скъпо

18:45 | 28.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Електро България“ е поискало поскъпване на нощната тарифа за снабдяване с електроенергия със 70%, а дневната – с малко над един процент, става ясно от публикуваните на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявления на енергийните дружества.

Другите две ЕРП компании, EVN България и Енерго Про, са поискали незначителна промяна на цената в посока нагоре - повишението на електроенергията да е под половин процент. 

В своето писмено заявление от ЧЕЗ посочват, че с оглед на извънредното положение върху цялата територия на България се наблюдава намаляване и дори спиране на потреблението на електроенергия в затворените стопански обекти.

„Засягането на редица браншове, както туристическия, хотелиерството, ресторантьорството, довежда до обхващане на дейности по веригата -  производители на храни и напитки, сервиз, строителство и др. Отделно, представители на частния бизнес регистрират закъснения с доставки на суровини, движението на товарни камиони в Европа е блокирано поради масово затваряне на националните граници. Това от своя страна индиректно резултатира в намаляване/прекратяване на дейности по веригата производство-доставки, което също се изразява в намалено потребление на електроенергия“, пишат от ЧЕЗ.

Предвид това, както и други локални и глобални фактори, ЕРП дружеството очаква продажбите в регулирания сегмент да намаляват динамично през предстоящия ценови период.

При производителите на електроенергия АЕЦ „Козлодуй“ търси поскъпване на електроенергията с 3%, докато „Националната електрическа компания“ ЕАД (НЕК) изчислява, че електричеството, произведено от нейните водноелектрически централи трябва да е с 40% по-скъпо.

От „Електроенергийният системен оператор“ ЕАД предлагат на КЕВР таксите за достъп и пренос да се увеличат с една трета.

Подаването на тези заявления е регулярен процес и КЕВР решава дали да се съобрази с техните искания.

От енергийния регулатор обясниха, че исканията на компаниите ще бъдат разгледани през юни и тогава ще бъде решено дали да има промяна в цените на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
fallback