IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е одобрила 28 млн. евро помощ за изграждането на газовата връзка със Сърбия

Още 5,5 млн. лв. ще бъдат насочени към проекта за завършване на подготвителните дейности до получаване на разрешение за строеж за българският участък

19:00 | 02.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

На 1 октомври представителите на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) приеха предложението на Европейската комисия (ЕК) да се инвестира близо 1 млрд. евро за реализацията на ключови енергийни инфраструктурни проекти, като близо 28 млн. евро от тези средства ще бъдат отпуснати за строителството на българският участък на междусистемната газова България-Сърбия (IBS). Проектът е единственият от газовия сектор, за който са отделени средства, съобщават от българското държавно енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД. 

Преди това, на 30 септември 2020 г., Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) одобри отпускането на близо 5,5 млн. лв за завършване на подготвителните дейности до получаване на разрешение за строеж за българският участък на IBS.

На 6 октомври предстои сключването на административен договор между „Булгартрансгаз“ и Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“.

Финансовата подкрепа от ОПИК е насочена за завършване на подготвителни дейности до получаване на разрешение за строеж на интерконектора - довършване на теренни археологически проучвания, извършване на изменение, съгласуване и одобрение на ПУП-ПП, изработване, съгласуване и одобряване на инвестиционен проект във фаза технически проект, извършване на оценка на съответствие на техническия проект, придобиване на вещни права и учредяване на сервитут.

Решението предвижда общо 10 проекта да бъдат финансирани с европейски средства, а едва за 4 от тях ще бъдат предоставени средства за строителство, единият от които е IBS. Предстои сключването на Споразумение за безвъзмездно финансиране между „Булгартрансгаз“ и Изпълнителна агенция Иновации и мрежи (INEA) след решение на ЕК.

Същевременно, на 1 октомври беше подписан и договор за безвъзмездно  прехвърляне на активи по проекта на стойност близо 3,7 млн. лева от Министерство на енергетиката на „Булгартрансгаз“. Така дружеството ще може да продължи реализацията на проекта на първо място с актуализация на проектната документация с цел получаване на разрешение за строеж и в последствие стартиране на строителните дейности.

Газовата връзка IBS ще свърже газопреносните системи на България и Сърбия в района на Димитровград. На територията на България участъкът е с дължина около 62 км. с начало в района на град Нови Искър. Проектът предвижда изпълнението на доставки на материали, строителство и съпътстващи строителството услуги.

Цялостният проект включва освен линейната част на интерконектора и технологични съоръжения – газоизмервателна станция, кранови възли и очистни съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още