fallback

Решение ли е газификацията за предизвикателствата на Зелената сделка?

Газифицирането на 700 хил. домакинства ще направи излишни 2000 мегавата инсталирани мощности, смята Светослав Иванов

11:13 | 16.10.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българската енергетика и икономика като цяло страдат от едно заболяване - огромни загуби на първична енергия. Зад всеки потребен киловатчас енергия стоят загубени четири киловатчаса, изчисли Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз Мрежи" по време на дискусия за предизвикателствата на Зелената сделка на ЕС за българската икономика, организирана от Института за енергиен мениджмънт.

В момента въглищните централи участват с дял от 40% в производството на електроенергия в страната. На фона на големите загуби това означава и голям брой излишни емисии въглероден диоксид (СО2).

Според изчисленията на Иванов голяма част от тези загуби могат да бъдат намалени чрез директното оползотворяване на енергията. Например масовата газификация на домакинствата в страната може да помогне за изпълнение на 90% от поставените за България цели за намаляване на емисиите СО2.

България е една от малкото страни в Европа, в които газът не е навлязъл масово в бита. Делът на газифицираните домакинства е минимален, а в същото време сме сред страните, в които делът на използваната електроенергия за отопление е най-голям.

Ако се газифицират 700 хил. домакинства в следващите 10 години, ще може да бъдат спестени 2000 мегавата инсталирани мощности, обясни Иванов и допълни, че има и още по-голям потенциал за газификация в страната. За него това е балансирано решение за спестяване на въглеродни емисии.

Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt, също беше категоричен, че един от най-големите замърсители в страната е битът чрез отоплението през зимата на дърва и въглища. За намаляването на замърсяването тези домакинства трябва да минат на отопление от газ, топлофикация или електроенергия.

Реално обаче европейските политики насърчават замърсяването у нас, защото санкционират именно тези три източника на чиста околна среда и насърчават използването на дърва, определяни за биомаса, за отопление.

Експертът отхвърли методите за оценка на замърсяването чрез емисиите от въглищните централи. Според него трябва да се обръща внимание колко отпадък генерират сероочистките им и допълни, че ако се стигне до закриване на въглищните централи, ще се окаже, че ние затваряме най-новите, съответно и най-модерните си електроцентрали.

"Зелената сделка дава възможност за трансформацията на енергийния сектор, такава, каквато си мечтаем. Въпросът е дали ще се възползваме", коментира Юлиан Попов, председател на борда на Европейския институт за ефективност на сградите, по време на дискусията.

Той повдигна въпроса и за нужните инвестиции за модернизацията на въглищната ни индустрия. Според него AES и "КонтурГлобал" могат да бъдат привлечени като стратегически инвеститора в "Марица изток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
fallback