fallback

Енергийната борса отчита нов ръст на цената на тока през ноември

Движението на цените до голяма степен следва случващото се на регионалните пазари, показва статистиката на БНЕБ

16:56 | 08.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След краткото колебание през октомври цените на електроенергията, търгувана на енергийната борса (БНЕБ), отново тръгват нагоре, сочи месечният отчет на борсата.

През ноември в сегмента "Ден напред" базовата електроенергия достига средна цена от 93,28 лева за мегаватчас, което е с 10,5% по-скъпо спрямо октомври.При пиковия товар повишението е от 16,2% до 108,44 лева за мегаватчас.

Движението на цените на българската енергийна борса до голяма степен следва случващото се на регионалните енергийни пазари.

Данните показват още и по-висок обем на търгуваната енергия - базова и пикова. Увеличението спрямо октомври е с около 11% за базовата енергия и с почти 12% за пиковата.

84% от изтъргуваната на борсата енергия е купена от търговци на енергия. По отношение на продажбите 64% от електроенергията идва от търговците.

Преди дни от БФИЕК обърнаха внимание и сигнализираха институциите за рязко повишение на цената на БНЕБ точно в сегмента "Ден напред". Според организацията няма основателно обяснение за по-скъпата електроенергия в първите дни на декември.

На борсовия сегмент "В рамките на деня" цените се повишават по-съществено. Среднопретеглената цена е 103,39 лева за мегаватчас, което е повишение от почти 21% спрямо данните за октомври. Среднопретеглената цена на пиковия товар се повишава с 28% до 117,78 лева за мегаватчас.

Статистиката показва още 30% намаление на базовата енергия, изтъргувана в този борсов сегмент.

От БНЕБ съобщават за нови активни участници в този сегмент на търговията - 52, спрямо 47 в края на октомври. В "Ден напред" броят на участниците остава без промяна - 81.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
fallback