fallback

"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа от февруари

На европейските пазари природният газ поскъпна с 16% от началото на годината, посочват от газовата компания

18:43 | 11.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Повишение на цената на природния газ в рамките на около 7,5% от 1 февруари, заяви "Булгаргаз" в своето искане до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В заявлението си от газовото дружество очакват регулатора да одобри цена от 28,92 лева за мегаватчас.

На 1 януари 2021 година КЕВР подкрепи искането на "Булгаргаз" за намаление на цената на природния газ до 26,93 лева за мегаватчас. В нея вече се калкулира и газа, идващ от Азербайджан.

Повишението за февруари се мотивира с по-скъпия газ на европейските пазари. В първите дни на януари природният газ е поскъпнал с над 16% в Европа, посочват още от компанията.

По закон газовата компания информира обществеността за очакваните ценови промени месец преди да внесе заявлението си в КЕВР. Изпълнение на това изискване от "Булгаргаз" посочват, че очакват тенденцията за поскъпване на суровината да продължи и през март.

Прогнозата е, че в началото на февруари ще се наложи да поискат още едно повишение на цената - до 30,22 лева, или с около 12,5% спрямо действащата сега цена на природния газ.

В тези цени не са включени цените за достъп и пренос, както и акциз и данък добавена стойност (ДДС).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
fallback