IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" отделя 5,4 млн. лева по проект за разширение на "Чирен"

Изпълнителят ще трябва да проведе и екологични процедури, включително и за ОВОС

17:43 | 22.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Операторът на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз" отделя 5,4 млн. лева за проектиране на надземната част от разширението на газовото хранилище "Чирен". Оферти ще бъдат приемани до 22 февруари 2021 година, показва документацията, публикувана на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Освен самия проект, изпълнителят ще трябва да проведе и екологични процедури, включително и за оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), ако е необходима.

В сряда изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов съобщи пред Министерския съвет за началото на работата по тази процедура. Тя е свързана с плановете за удвояване на капацитета на газовото находище. Идеята беше лансирана от тогавашния директор на газопреносния оператор Кирил Темелков през 2014 година.

През 2015 година започна работата по два нови сондажа, които да увеличат възможността за дневен добив.

Капацитетът за съхранение на "Чирен" в момента е около 550 млн. куб. метра. Максималният добив при черпене е 3,8 млн. куб. метра, а на нагнетяване - 3,2 млн. куб. метра на ден. Тези капацитети обаче варират спрямо текущото налягане в хранилището. При форсиран режим от "Чирен" могат да бъдат изпомпвани до 4,7 млн. куб. метра на ден, но за ограничен период от време.

При последната газова криза през 2009 година добивът беше поддържан в размер на около 4 млн. куб. метра на ден в продължение на две седмици.

На газохранилището в момента работят работят 24 експлоатационни сондажи, компресорна станция с обща инсталирана мощност 10 мегавата и други технически съоръжения, необходими за осигуряване на нагнетяването, добива и качеството на съхранявания газ.

Разширението на газохранилището се подкрепя от Европейската комисия (ЕК) и целта е да бъде превърнато в хранилище от регионално значение - в съседните държави няма газови хранилища. Реализацията е част от амбицията България да бъде газоразпределителен център в региона, тъй като може да покрива пикове в потреблението.

От документацията по обществената поръчка е видно, че в процедурата могат да участват компании, които имат опит в работата по изграждане на ново или разширяване на наземното оборудване на подземно газово хранилище или по компресорни станции към газопроводи с високо налягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още