fallback

При свито потребление зелената енергия в ЕС изпревари въглищната през 2020 г.

Предизвикателство за възобновяемите източници ще е как ще се справят с възстановяването на потреблението, очаквано през тази година

13:40 | 26.01.21 г. 9

2020 година се оказа ключова за постигане на целите за нискоемисионна икономика, пише в анализ на екологичните организации Agora Energiewende и Ember, посветен на европейския енергиен сектор. През миналата година възобновяемите енергийни източници са произвели 38% от потребената електроенергия в Европейския съюз (ЕС) и за първи път изпреварват изкопаемите горива, чийто дял пада до 37%.

През 2019 г. зелените централи произведоха 34,6% от потребената електроенергия в общността, припомнят анализаторите.

Така енергетиката на ЕС стана по-чиста спрямо нивата от 2015 г. Въглеродната интензивност намаля от 317 грама на киловатчас до 226 грама на киловатчас. В този период производството на електроенергия от въглища намалява наполовина.

Данните показват още, че през 2020 година производството на електроенергия от соларни централи расте с 15%, а от вятърни - с 9%. От 2015 година тези два сектора дърпат напред зелената енергетика, като според статистиката водните централи остават с непроменен капацитет, а биомасата не намира широко приложение.

Лидер е Дания, където 62% от потребената енергия се произвежда от вятърни и слънчеви централи, следвана от Ирландия и Германия. На дъното са държави, които според анализите на еколозите имат добри възможности за производство на електроенергия от вятърни и соларни паркове - Португалия, Румъния, България, Италия и Чехия.

Данните за България показват, че към 2020 година под 10% от потребената електроенергия в страната е от вятърни и соларни централи.

Въпреки добрите новини за зелената енергетика през миналата година еколозите посочват, че ЕС още е далеч от изпълнението на заложените цели за намаляване на емисиите. За да ги постигне, делът на възобновяемите източници трябва да се утрои. Това означава, че от средногодишен ръст от 38 тераватчаса произведена електроенергия годишно в периода 2010 - 2020 година в следващото десетилетие годишното увеличение трябва да бъде по около 100 тераватчаса.

Окуражително е, че през 2020 година ръстът на произведената от слънчевите панели и вятърните турбини електроенергия достига 51 тераватчаса.

Увеличеното производство означава и повече зелени инсталации. Според оценките на Международната агенция за енергетика (МАЕ) инвестициите във възобновяеми източници през 2020 година са малко, но се очаква бум през 2021 година, особено във Франция, Полша и Дания. През миналата година новите вятърни инсталации са с 18% по-малко спрямо 2019 г.

През 2020 г. новите соларни централи са с 16% повече спрямо 2019 г., което се дължи на развитието на сектора в Германия, Франция и Полша. Очаква се значително увеличение на соларните паркове през тази година.

Производството на електроенергия от въглища намалява с 20% през 2020 г. Това до голяма степен е факт заради намаленото потребление на електроенергия през миналата година в резултат на пандемията от коронавируса.

Като цяло производството на електроенергия от въглища в ЕС намалява с 48% в периода 2015-2020 г. Данните на еколозите за България показват спад от 22%.

ember

Източник: Agora Energiewende и Ember

Производството на електроенергия от газ също намалява, но с 4%, тъй като пандемията свали и цената на природния газ, което направи по-изгодно производството на електроенергия със "синьото" гориво от въглищата.

Производството на електроенергия от ядрени централи се свива с 10% през 2020 година. Причината са проблеми с реактори във Франция и Белгия, както и закриване на мощности в Швеция и Германия. Производството на електроенергия от ядрени централи във Франция, който е най-големият производител в ЕС, е намаляло с 11%, а в Белгия спадът е от 20 на сто.

В доклада на Agora Energiewende и Ember е записано още, че се очаква продължаващ спад на дела на ядрената енергия в ЕС на фона на заявеното затваряне на мощности - до 2022 г. в Германия, до 2025 г. в Белгия и до 2030 г. в Испания.Франция трябва да намали наполовина дела на ядрената енергия в своя енергиен микс до 2035 г.

Според еколозите през 2021 г. предизвикателството за зелените централи ще бъде именно възстановяването на търсенето на електроенергия и как те ще успеят да преборят конкуренцията на останалите производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
fallback