fallback

Н. Павлов: Природният газ поскъпна с над 45% в Европа през зимните месеци

В България суровината се продава с 15-20% по-евтино, посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз"

13:20 | 27.01.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на природния газ на европейските газови пазари се е повишила с над 45% от началото на декември 2020 година до 27 януари 2021 година. Това съобщи директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на открито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше обсъдено заявлението на "Булгаргаз" за цена на суровината от 1 февруари.

В България цената на природния газ е с 15-20% по-ниска спрямо европейските. Това се дължи на нагнетения в Чирен природен газ през лятото, когато цената е по-ниска заради намаленото потребление, както и на газа от Азербайджан.

"Всички количества по договора с Азербайджан се реализират на територията на страната", категоричен беше още директорът на "Булгаргаз".

От газовата компания внесоха искане до КЕВР да одобри повишение на цената на природния газ със 7,5% от началото на февруари. Мотивът е именно по-високата цена на хъбовете в Европа. Работна група на КЕВР потвърди изчисленията на "Булгаргаз".

Павлов посочи, че причината за поскъпването на газа в Европа е от една страна студеното време, обхванало части от континента, а от друга - достигнатите високи цени в Азия. Според него тенденцията ще продължи и през следващите месеци.

"Към Азия се насочват големи количества втечнен газ и това влияе на цените на спот пазарите", допълни още той.

Има повишение на цените и на петрола и петролните деривати, които също са част от методиката, използвана за изчисление на цената на природния газ. По думите на Павлов увеличението е в рамките на 15 на сто.

Компанията ще предостави информация за промяната на различните компоненти на цената на 1 февруари, а след това енергийният регулатор на закрито заседание ще вземе решение относно цената на природния газ за страната.

Отчитаме високо потребление на природен газ в България, макар че зимата не е толкова студена, коментира още директорът на "Булгаргаз". Той допълни, че ще внесат и количествата, продадени от компанията по заявки в последния момент, направени от лицензианти.

"Всеки лицензиант, който извършва услуга от обществен интерес, следва много внимателно да планира и гарантира своите доставки", категоричен беше Павлов и допълни, че "Булгаргаз" планира своите доставки месеци преди началото на годината с доставчиците по дългосрочни договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
fallback