fallback

Готви се конкуренция на газовия хъб "Балкан"

Интересът към търговията на газовата платформа, функционираща в момента, се увеличава, показват данните на газовия хъб

13:04 | 09.03.21 г. 5

На 25 март Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на закрито заседание искането на Българската енергийна търговска платформа (БЕТП) за 35-годишен лиценз за организиране на газова борса у нас. На открито заседание днес (9 март) регулаторът разгледа доклада на работната група по това искане.

От компанията направиха уточнение, че в документа е допусната техническа грешка и те нямат намерение да търгуват само с "български газ и енергия", както е посочено, а с газ и енергия на територията на България.

При това положение компанията вече дава заявка за реална конкуренция на съществуващата в момента платформа за търговия с газ, организирана от газов хъб "Балкан". В заявлението си до КЕВР от БЕТП посочват, че имат сключен договор с борсовия оператор Trayport, с която платформа работи в момента и газовият хъб "Балкан".

В доклада на работната група беше посочено, че компанията покрива всички необходими изисквания за организиране на борса за природен газ.

БЕТП е регистрирана през лятото на 2019 г. с капитал от 50 хил. лева. Основният предмет на дейност е организиране на регулиран борсов пазар за осъществяване на електронна търговия, става ясно от справка в Търговския регистър.

Дружеството се представлява от Искър Искров, който е в Съвета на директорите на "Агрополихим", а в Съвета на директорите на БЕТП са още Георги Цветанов Найденов и Киро Георгиев Киров.

По време на днешното заседание регулаторът разгледа и алтернативното заявление на газовия хъб за издаване на лиценз за организиране на пазар на природен газ.

От думите на изпълнителния директор Кирил Равначки става ясно, че към края на февруари на платформата в момента са регистрирани 43 участника, от които 60% са български компании, включително и големи индустриални потребители.

Останалите участници са европейски търговци на природен газ.

От коментарите става ясно още, че интересът към платформата се увеличава, като реализираните количества по краткосрочните продукти се утрояват, а по дългосрочните - се удвояват. Предстои изграждането на клирингов механизъм на платформата, за да се гарантира нормалното функциониране и повишаване на ликвидността, посочи още Равначки пред КЕВР.

Платформата за търговия с природен газ у нас заработи от началото на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
fallback