fallback

Енергетиката затъва все по-дълбоко в дългова спирала

Проблемите в сектора само се отлагат, а не се решават, смята служебният енергиен министър Андрей Живков

14:46 | 27.05.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мрачна картина за състоянието на българката енергетика описа служебният енергиен министър Андрей Живков при представянето на екипа си. Според него Българският енергиен холдинг (БЕХ) има задължения размер на 2,5 млрд. лева. На състоянието на холдинга тежи състоянието на ТЕЦ Марица Изток 2, както и на Националната енергийна компания (НЕК).

Живков припомни, че БЕХ беше създадена през 2008 година с идеята компанията с големите си активи да успее да привлича евтино финансиране и да се превърне в регионален играч с участие в атрактивни проекти. Но реално средствата, набрани от холдинга от дългосрочните заеми  се насочват към покриване на краткосрочни задължения на дружествата под шапката му - без никаква визия за излизане от кризата. По този начин холдингът само отлага проблемите, а не ги решава.

Само лихвите, които плаща БЕХ всяка година възлизат на 100 млн. евро. Като потвърждение холдингът ще емитира нов облигационен заем, за да рефинансира падежиращата през юли емисия в размер на 550 млн. лева. Но този път дори няма водещ инвеститор, който да даде имидж на кампанията.

Нещо повече - БЕХ "прехвърля проблема от болната на здравата глава", изисквайки извънредни дивиденти от печелившите компании. През 2019 г. и 2020 г. например от АЕЦ "Козлодуй" са били изискани общо 470 млн. лева. От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за същия период са изтеглени 100 млн. лева. Това поставя под заплаха изпълнението на трансгранични проекти и пазарните обединения, коментира служебният министър.

Заради високата цена на емисиите ТЕЦ "Марица Изток2" е в критично състояние, а това създава проблеми с ликвидността на Мини Марица Изток. Цената на тока от централата е 200 лева на мегавата и е неконкурентна на пазара.

Липсва перспектива и яснота какво точно ще се случи с Маришкия басейн.

Андрей Живков изказа съмнения относно рентабилността на "Балкански поток". Той каза, че е изискал материали, за да  провери дали проектът ще се изплати за 10 години, както беше обявено. Заради газопровода задълженията на "Булгартрансгаз" растат до 1,125 млрд. лева. Общата стойност на проекта е 2,6 млрд. лева.

В лошо финансово състояние е и "Булгаргаз" заради дълговете на Топлофикация София. Към момента БЕХ е цедирал 760 млн. лева дългове на столичното дружество, но няма никакви мерки за погасяването им.

На фона на тежката ситуация служебният министър обеща да работи за финансово стабилизиране на дружествата, както и за "отпушване" на всички възможни европейски средства за решаването на проблемите в сектора. Активно се работи с вицепремиера по европейските средства Атанас Пеканов за включване на енергийни проекти в Плана за възстановяване. Сред тях например е разширението на ПАВЕЦ Чаира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 12.09.22 г.
fallback