fallback

България подкрепя екоцелите на ЕК, но съобразени с националните особености

По време на неформална среща на министрите на околната среда на ЕС страната ни ще поиска и спешни действия в защита на пчелите

19:55 | 14.07.21 г.

За България приоритети при преговорите за екологичните цели остават осигуряването на адекватна улесняваща рамка, отчитане на националните особености, спазването на принципа за технологична неутралност, запазването на конкурентоспособността на националната индустрия,както и  справедливо разпределение на ползите и усилията от прехода.

Страната ни ще настоява още и за избягване на допълнителни разходи за домакинствата, достъпна цена на енергията и осигуряване на гаранции за постигане на нужния справедлив социално икономически преход.

Това е записано в одобрената на днешното (14 юли) заседание на Министерския съвет позиция по повод представения климатичен план на Европейската комисия. Темата ще бъде обсъдена на неформално заседание на министрите на околната среда в Любляна, което ще се проведе на 20 и 21 юли.

В Брюксел по-рано днес бяха представени вижданията на ЕК относно целите на общността за борба с климатичните промени. Те включват редица мерки, сред които и покриването на горивата от схемата за търговия с квоти ETS. Това ще повиши цената на бензините и разходите на домакинствата за отопление и охлаждане, смятат анализатори.

Безплатните квоти, които сега получават авиокомпаниите, ще отпаднат, а от 2035 година само автомобили с нулеви емисии ще бъдат продавани в рамките на общността.

Изпълнението на тези цели няма да е евтино, нито пък лесно, признаха от ЕК при представянето на пакето "Готови за 55" - намаляването на емисиите въглероден диоксид с поне 55% до 2030 година.

Друга важна тема на министрите на околната среда е инициативата относно медоносните пчели. България споделя разбирането, че ситуацията с намаляването на дивите опрашители и медоносните пчели е изключително тревожна, както от гледна точка на рисковете за околната среда, така и с оглед на потенциалните икономически загуби, пишат още от МС.

Позицията на страната е, че са необходими спешни действия за защита на пчелите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
fallback