IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прие промени в схемата за компенсация за бизнеса за скъпия ток

Правителството одобри типов договор за доставка на ток заради компенсациите за бизнеса

13:34 | 07.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На извънредно заседание в събота (6 ноември) служебното правителство е одобрило проект за типов договор за доставка на електроенергия, който ще бъде сключван във връзка с компенсациите за бизнеса заради високата цена на тока, съобщават от правителствената пресслужба.

Със своето решение Министерския съвет възлага на енергийния министър да сключи такива договори с търговците на електроенергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на небитови клиенти, както и с енергийната борса. Плащанията по тези договори обаче ще се извършват едва след одобрение от Европейската комисия.

Изменения в смехамата, одобрени от Министерския съвет, дават още и възможност на министъра на енергетиката да определя в типовия договор, сключен с доставчиците, различни дати за предоставяне на заявления, за получаване на необходимата информация от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) и за възстановяване на получената компенсация от страна на доставчиците към небитовите крайни клиенти.

Промяната се налага поради факта, че различните доставчици имат различни условия и срокове за предоставяне на фактурите на своите клиенти. Промените в програмата за компенсиране предвиждат също възможност фактури, по които се дължи компенсация, но са издадени преди подписване на договора между енергийното министерство и съответния доставчик, да бъдат включени в компенсирането.

За тях доставчикът ще е задължен да уведоми клиента за полагащата му се компенсация, която ще бъде предоставена чрез намаляване на следващи плащания от клиента. Сключването на договорите се налага, за да бъде практически изпълнена приетата от правителството програма за компенсиране на бизнеса, пише още в съобщението на Министерския съвет.

Мярката предвижда всички небитови крайни потребители да получат компенсация в размер на 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия. Предвижда се компенсацията да бъде отпусната за период от два месеца – октомври и ноември. Първите средства по програмата ще бъдат изплатени на потребителите заедно с октомврийските им сметки за електроенергия, които са дължими през месец ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още