IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква с 14% по-ниска цена от 1 февруари

Газовата компания е под прицел, след като поиска с 30% по-висока цена на суровината от 1 януари

15:11 | 25.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" е подал заявление за цената на газа от 1 февруари с 14% по-ниско спрямо цената от 1 януари, става ясно от доклад на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това искане е внесено в енергийния регулатор на 11 януари и отразява ситуацията на газовите пазари в Европа в този момент.

На базата на изчисленията газовото дружество, в ролята си на обществен доставчик, е поискало КЕВР да утвърди цена от 114,31 лева за мегаватчас за крайните клиенти и топлофикационните дружества.

Това искане ще бъде разгледано по време на открито заседание на комисията, насрочено за 26 януари.

Темата за цената на газа стана особено чувствителна, след като на 1 януари по искане на "Булгаргаз" КЕВР одобри увеличение от 30 на сто. Това беше възприето като "опит за саботаж" от новия премиер Кирил Петков, а министърът на енергетиката Александър Николов коментира, че при определянето на тази цена от КЕВР не са изпълнили своите задължения, възложени им по закон.

Междувременно в Народното събрание текат две паралелни процедури - за промяна в Закона за енергетиката, която касае състава на КЕВР и квалификациите на членовете и председателя на регулатора, както и за избор на нов председател и един член на КЕВР, като не е съвсем ясно по кои законови изисквания ще бъде направен този избор.

От своя страна "Булгаргаз" се проверява от специалните служби във връзка с подозрения, че изнася евтиния газ от "Чирен" в чужбина. От компанията на няколко пъти заявиха, че нямат лиценз за търговия в други държави и стриктно изпълняват наредбите за ценообразуването, тоест на потребителите първо да бъдат предложени най-евтините количества газ, а недостигът се допълва с газа, идващ от "Газпром Експорт". Остатъци се предлагат на дневна база на двете газови борси у нас.

Ценовото заявление от началото на месеца е до голяма степен прогнозно. Окончателното предложение за цената на газа от началото на следващия месец ще бъде внесено в КЕВР на 1 февруари, а малко по-късно след закрито заседание регулаторът ще обяви и своето решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още