IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадокс на енергийната борса - цената за баланс при недостиг е по-ниска от базовата

БНЕБ работи за намаляване на таксите за участие

20:56 | 30.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на електроенергията на балансиращия пазар при недостиг се оказва по-ниска от тази в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Това коментираха участници в дискусия, посветена на борсовата търговия с електроенергия у нас, организирана от сп. "Ютилитис".

Според Меглена Русинова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация (БФА), това не е здравословно за пазара и се вижда единствено в България. Тя обясни още, че от февруари насам разходите на производителите на зелена енергия са се повишили, защото има по-големи дисбаланси в системата.

Задължението цялата търговия да минава през борсовия пазар не намалява цената, с каквато цел беше наложена,  допълни още Русинова.

Цената на електроенергията на балансиращия пазар трябва да бъде по-висока, тъй като трябва да има дисциплиниращ ефект, поясни изпълнителният секретар на АТЕБ Красимир Живачки. Според него работата на балансиращия пазар у нас е неефективна. Един от недостатъците на този пазар, е че разходите за небаланс се обявяват със закъснение от 40 дни, участниците са ограничени и няма възможност за обединение на координатори.

Като цяло проблемни за енергийния сектор са високата задлъжнялост и ценовото несъответствие между регулиран и свободен пазар, както и доминиращото положение на няколко доставчика, каза още Живачки.

БНЕБ работи за намаляването на таксите за участие на борсата, коментира изпълнителният директор Константин Константинов. Той каза, че е изработен проект, който се анализира от собственика на БНЕБ - Българската фондова борса (БФБ - София). Константинов коментира още, че последното развитие на търговията доказва, че пазарните обединения с Румъния и Гърция нямат отношение върху цената, а само подпомагат реализирането на сделките.

Други промени, които се подготвят на енергийната броса е промяна в модела на обезпечаването, което да даде повече свобода на търговците. Това обаче може да стане при изравнени условия за плащане на БНЕБ и на търговските участници. По тази причина ще бъде предложено "самофактуриране", тоест борсовият оператор ще може да издава фактури от името на продавачите на ток, коментира още Константинов.

Вероятно това ще бъде въведено още през третото тримесечие на тази година, а до края на 2022 година и 15-минутни продукти, каквото е изискването на европейския Регламент 943.

Той анонсира още и предстоящото удвояване на капацитета за пренос към и от Гърция и увеличение към и от Румъния, което вече би трябвало да подобри ликвидността на енергийната борса и да има реално влияние върху търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още