IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дечев: Капацитетът на IBG може да се увеличи до 5 млрд. куб.м без ново трасе

Какви са възможностите за енергийна диверсификация на България, коментира ръководителят на „Blacksea Caspia“

11:29 | 13.07.22 г.
Т. Дечев: Капацитетът на IBG може да се увеличи до 5 млрд. куб.м без ново трасе

„Интерконекторът е един от най-саботираните, разтакавани и потискани проекти“, каза той, припомняйки, че няма обществена поръчка за газопровода, която да не е била обжалвана и прокарана по всички процедури на разтакаване на обжалването.

Що се отнася до възможностите за енергийна диверсификация на България, той посочи, че „Трансадриатическият газопровод също има опция за разширяване на обема, който да се подава по него. Американският газ, доставян в Европа с кораби, също е алтернатива на руския газ и в момента е животоспасяваща операция“.

По думите му част от приказките за това, че България не може без газ от „Газпром”, са откровена пропаганда и хибридна война.

Анализаторът напомни, че газовите мрежи на повечето европейски държави не са свързани и по тази причина се строят и такива грандиозни проекти като „Северен поток 1” и „Северен поток 2”.

Във връзка със спиране на подаването на газ по „Северен поток 1” той каза, че германската страна ще търси някакви технически решения и предположи, че те отново са свързвани с интерконектори – „все неща, които се говорят от години, но не се осъществяват“.

Що се отнася до спрените доставки на петрол от Казахстан за Европа, анализаторът очаква, че страната несъмнено ще продължава да търси алтернативни трасета, но и подчерта, че нефтопровод не се прави от днес за утре.

Какво се променя с експлоатацията на IGB? Каква е ролята на газопровода BRUA и какво значение има бъдещият „Вертикален коридор” за България? Как се включва газохранилището „Чирен“ в газовата инфраструктура може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още