IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предлага таван върху цената на горивата от 2,70 лева за литър

Годишно в страната се потребяват около 3,5 млрд. литра гориво, изчисляват бившите управляващи

15:58 | 13.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Депутатите от ГЕРБ внесоха проект на решение на Народното събрание, с което да задължат Министерския съвет да определи пределна цена за литър бензин и дизел в размер на 2,70 лева. От внесеното в деловодството предложение става ясно, че таванът на цените трябва да действа от 1 август до 31 декември 2022 година. 

В мотивите бившите управляващи коментират, че с началото на войната в Украйна цената на руския сорт петрол "Уралс" е намаляла спрямо останалите блендове на пазара и се движи на ниво около 80-90 долара за барел, тоест до нивата от лятото и есента на 2021 година. Няма промяна в нивата на акцизите и таксите за производителите и търговците, но в същото време цената на масовите горива - А-95, дизел и метан, се увеличават с 1 лев. 

Годишно в страната се потребяват около 3,5 млрд. литра гориво, изчисляват още депутатите от ГЕРБ-СДС. Това означава, че всеки месец българите плащат по 300 млн. лева за гориво. 

Пределната цена на горивата се сочи като една от мерките за ограничаване на инфлацията. Според бившите управляващи три са причините за ръста на цените на потребителските стоки - скъпата електроенергия на свободния пазар, скъпите горива и високата цена на природния газ.

При актуализацията на бюджета за тази година Народното събрание одобри предложението на ГЕРБ-СДС за таван на цената на електроенергията за бизнеса. Според решението държавата ще плаща компенсация на бизнеса при цена на електроенергия над 250 лева за мегаватчас. 

Правителството изплаща в момента компенсация и за горивата в размер на 0,25 лева за литър гориво, но те са само за физически лица и не важи за товарните автомобили. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
И аз така мисля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 1 година
А аз предлагам тавана да е един (1) лев ! 2.7 е много :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още