IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри целева вноска от 456 млн. лв. за БЕХ към спасителния енергиен фонд

Средствата са предвидени за покриване на разходите за изпълнение на програмите за компенсации на потребители на електрическа енергия и природен газ

17:50 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка:  БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Министерският съвет одобри целева вноска от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към Фонд „Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) в размер на 456 010 939 лева. Средствата са предвидени за покриване на разходите за изпълнение на програмите за компенсации на потребители на електрическа енергия и природен газ, става ясно от решенията на Министерски съвет.

За да се извършат предвидените компенсации, в закона е предвидено публичните предприятия от сектор енергетика със 100% държавно участие в капитала да внасят целеви вноски във ФСЕС за покриване на разходи по чл. 366, ал. 1, т. 4 от Закона за енергетиката.

Размерът на вноските се определя от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката при отчитане на пълната себестойност на произведената електрическа енергия, необходимите средства за изпълнение на инвестиции и ремонти без ДДС, гарантиращи дългосрочната експлоатация на производствените мощности и осигуряващи икономически обоснована норма на възвръщаемост на капитала.

От решенията става ясно също, че Министерският съвет е променил бюджета на програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества

Това се дължи на разликата между прогнозното потребление на природен газ за м. май 2022 г. и действителното потребление, по данни от Агенция „Митници“.

Средствата за изпълнение на програмата за периода от 1 февруари до 31 май са увеличени от 169 600 000 лева на 178 800 000 лв., като няма промяна в механизма на предоставяне на компенсациите.

Необходимите финансови средства в размер на 9 200 000 за покриване на разходите по програмата ще бъдат осигурени от БЕХ чрез внасяне на целевата вноска във ФСЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още