IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Димитров: "Неохим" спира работа в очакване на по-евтин газ

Трябва да се възстанови нормалният диалог с „Газпром”, защото все още имаме договор с компанията, обясни изпълнителният директор на торовия завод

15:50 | 29.07.22 г. 8

„Планираното за месец август увеличение на цената на природния газ е съкрушителен удар срещу българската индустрия. Ако КЕВР одобри предложената цена от „Булгаргаз” в размер на 287 лева за мегаватчас, ще преустановим производството си и не е ясно до кога. Ще бъде много трудно за бизнеса да продължи да работи, да продължи да произвежда, да продължи да плаща заплати и да изпълнява ангажиментите си към хазната. Някои от нас няма да оцелеят“, прогнозира той.

По думите му по-високата цена на синьото гориво ще бъде пагубна за торовата промишленост. „В Европа се убива химическата индустрия и индустрията като цяло. Няма да се учудя, ако производствата започнат да се местят в посока към Африка например”, предположи инж. Димитров.

Той изрази притеснение, че въпреки обещаните компенсации за природния газ досега не се предприема нищо за изплащането им.

„Според нас е необходимо да се възстанови нормалният диалог с „Газпром”, защото все още имаме договор с компанията и по всичко личи, че цените биха били много по-добри, ако този договор може да се изпълни“, е мнението на изпълнителния директор на "Неохим".

Що се отнася до информацията от вчера, че започва доставки с танкери, инж. Димитров е скептичен, че трудно ще бъде компенсиран тръбният газ само с доставки с танкери с втечнен природен газ (LNG).

„Необходимо е да знаем дали има дългосрочни договори, дали „Булгаргаз” планира дългосрочни договори до 2023 г., с което да обезпечи потреблението в България“, настоява за повече информация от управляващите той.

Инж. Димитров посочи, че се разчита на азерския газ, но той ще покрие само една трета от годишното потребление на синьо гориво в страната.

„Очакваме действията на българската държава и на Европейския съюз за справяне с енергийната криза. „Неохим” е предприел необходимите действия, за да обезпечи договорите си, които има с клиенти и за целта сме отделили стока на склад", каза Димитров. "Към този момент сме спрели продажбите на стока заради това, че очакваме да разберем каква ще е цената на природния газ, за да направим нашите калкулации и да предложим отново на пазара нашите продукти.“

При каква цена на природния газ „Неохим“ ще може да изплаща заплати и задължения на дружеството? Как индустрията се подготвя за шоковото увеличение на природния газ? Ще има ли фалити на големи предприятия заради скъпия газ?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Да слагат панели на халетата и да превключват на ток. С един хибриден инвертор и съм сигурен,че ще им е по евтини от колкото с газ :) Е да ще трябват инвестиции за оборудване ... но без инвестиция няма и печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
bigi
преди 1 година
Хем започвали капиталовия си ремонт, хем не знаели, дали ще работят. Малко сценки играят ми се струва. Иапокалиптични сценарии разиграват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
То държавата не може да се оправи та някакви фирмички... Русите не харесват идеята да им сменяме техните хора тук, но с този комунистически подход трябва да спрем и по-добре да е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 1 година
Агрополихим не спира ! Що ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Gocho
преди 1 година
То сега по целият ЕС де що е останало производство ,ще излезе в "планов ремонт "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 1 година
Оркче, колко профилчета имаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Николай Караджов
преди 1 година
А защо не може големите консуматори на природен газ в България да сключват директно договори за доставка с Газпром или друг доставчик и да си плащат такса за пренос на Булгаргаз? Кога ще отпадне монополът на Булгаргаз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
Правилно. Като дойде евтиния американски тогава ще почне работа. Тоя гаден руски, хем недемократичен, хем скъп. Ще почака събота и неделя и ще почне работа от понеделник :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още