IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите продават злато, за да купуват биткойни?

Въпреки някои предимства биткойнът не може да замести ценния метал като убежище за инвестициите, смятат анализатори

14:43 | 21.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лудостта около биткойна вероятно е помогнала блясъкът на златото малко да потъмнее, но едва ли криптовалутата може да бъде наречена заместител на ценния метал, пише в коментар MarketWatch.

В началото на декември цената на златото достигна най-ниското си ниво от юли насам - на 12 декември цената на ценния метал затвори търговията при ниво от 1 241,70 долара за тройунция на фона на ралито на фондовите пазари и търсенето на биткойни. Според анализатори ръстът на Wall Street и търсенето на криптовалутата са свили търсенето на златото.

Никой не смята, че биткойнът ще замести златото като убежище за инвестициите - на криптовалутата ѝ липсва около 5 хил. години история, коментира Адриан Аш, ръководител на анлизаторското звено на BullionVault. "Без значение дали биткойнът ще се превърне в парично средство, криптовалутата в момента предлага на инвеститорите гореща спекулация, но не и сигурно убежище", допълва още той.

Наблюдатели обвиняват биткойна, че е в основата на забавянето на ръста на цената на златото в последните дни, допълва още MarketWatch. Ако търговията с криптовалутата се срине или има спад на фондовите пазари, апетитът за активите-убежища ще се завърне.

Марк О`Биър от GoldCore вижда съвсем различна тенденция - клиенти на компанията продават биткойни, за да купуват злато и сребро, които все още могат да бъдат определени като подценени. Тенденцията може да продължи, ако криптовалутата започне да губи почва. Разпродажбите съвсем не са изключени на фона на ръста и параболичния растеж, казва той.

Анализаторът посочва, че биткойнът тепърва има да се доказва предвид все още краткия си живот, риска от хакери и огромната волатилност.

За Доминик Марела биткойнът има и своите предимства пред златото - лесно се съхранява, много мобилен е и е лесно да бъдат купувани стоки и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още