fallback

Биткойнът се срина с 30% от върха си

Анализатори определят криптовалутата не като инвестиция, а като хазарт

10:02 | 22.12.17 г. 18
Автор - снимка
Редактор

Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута се срина с 30% от върха си от 20 000 долара, който достигна в началото на седмицата, съобщава Ройтерс, позовавайки се на данни на биткойн борсата Bitstamp. Така цената му в момента е под 14 000 долара. 

При последната сесия отчетеният спад е от 7%, а по време на азиатската търговия дори бе регистрирано дори отстъпление от 14,7% в стойността на криптовалутата.

Биткойнът, който в началото на 2017 г. се търгуваше на цена от около 1000 долара, достигна рекордно ниво от 19 666 долара на 17 декември 2017 г. Тогава започна търговията с фючърси върху биткойна и на още една борса – американската компания за търговия с деривати и фючърси CME Group, като това се оказа и повратният момент за криптовалутата, след който тя загуби около една трета от стойността си. 

„Имайте предвид, че през тази година биткойнът поскъпна много, така че във всеки един момент е вероятно да видим корекция“, коментира за Ройтерс Шейн Шанел, съветник "Акции и деривати" в австралийската компания ASR Wealth Advisers. Според него голяма част от капитала в момента просто прелива към други криптовалури като върдж и рипъл, които за сравнение поскъпват с над 400% за седмицата.

„Отчитаме пренасочване на вниманието на инвеститорите и към биткойн кеш“, обясни Стефан Иннес, пазарен анализатор за азиатско-тихоокеанския регион, цитиран от Ройтерс.

Като цяло биткойн е известен с голямата си волатилност. През ноември тази година криптовалутата поевтиня с 30% за четири дни от 7888 долара до 5555 долара. През септември също беше отчетен голям спад от около 40% до 2972 долара.

„За разлика от акциите и облигациите при биткойна не е възможно да се изчисли очакваната възвръщаемост, така че купуването му не е инвестиция, а хазарт“, коментира Такаши Хироки, главен стратег в японската компания Monex Securities, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че търговията с фючърси върху биткойна дава известна легитимност на криптовалутата, представителите на традиционната финансова система остават скептични.

Финансовият надзорен орган в Южна Корея съобщи във вторник, че не приема биткойна и другите криптовалути за валути от какъвто и да било вид. А според японския финансов министър Таро Асо биткойнът не се е доказал като надеждна валута.

Всичко по темата четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
fallback