fallback

Криптовалутите - измама или иновация?

Дигиталните валути са тук, за да останат, но е малко вероятно да оцелеят в сегашната си форма, пише CNBC в свой анализ

08:51 | 25.12.17 г. 10

Светът на криптовалутите е една от най-горещите теми в света в момента. От една страна фигури от ранга на изпълнителния директор на J.P. Morgan Джейми Даймън определят криптовалутите като „измама“, а търгуващите с тях като „глупави“. От друга страна има и хора, които гледат на криптовалутите като на една от най-революционните сили във финансовата сфера, пише в свой анализ CNBC.

Много хора обаче се питат как точно да оценяват криптовалутите и защо биткойнът се търгуваше на нива от близо 20 хил. долара.

Отговорът на този въпрос поне в момента е прост: няма основания.

Дори Робърт Шилер, който спечели Нобеловата награда за икономика през 2013 г. с труда си за оценка на цените на активите, наскоро отбеляза, че стойността на биткойна е "изключително двусмислена".

Няма съмнение, че има огромни спекулации на пазара на криптовалути. Когато балонът се спука обаче, там може да се намери някаква стойност, като всичко се свежда до случаите на използване на различните валути на пазара.

Когато биткойнът беше създаден през 2009 г., целта беше това да е електронна система за трансгранични плащания. Проблемът сега е, че транзакциите с биткойни са на рекордни нива и плащанията се осъществяват по-бързо от традиционните платежни системи.

Трудно е да се каже, че биткойнът има присъща стойност извън вярванията на хората, които го търгуват. Както много анализатори твърдят обаче, виртуалната валута може да се превърне в „цифрово злато“, а ако това се случи, цената най-вероятно ще се увеличи още.

Очакванията обаче са другите цифрови валути да надминат биткойните заради полезността им, отбелязва медията.

Етериумът например е специално създаден за т.нар. „интелигентни договори“ - части от софтуер, който изпълнява договор след изпълняването на определени условия от всички заинтересовани страни. Това премахва необходимостта от сложни документи и грешки.

Рипъл е друга блокчейн верига, която работи за трансгранични плащания в различни валути за секунди. Дигиталната валута, създадена от компанията XRP, действа като преходна валута, която спомага за улесняване на транзакциите.

И двете виртуални валути преминаха впечатляващо рали през тази година, но все още са на ранен етап от развитието си. В бъдеще оценяването им се очаква да стане по-лесно

Най-големият риск пред криптовалутите е хората да изгубят вяра в платформите и да се насочат към нещо друго, което може и да е по-добро, отбелязва медията. Криптовалутите са тук, за да останат, но е малко вероятно да оцелеят в сегашната си форма.

Един голям плюс на този балон, който неминуемо ще се спука, обаче е наличието на реални иновации в индустрия, където оценките не са много ясни за разбиране.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
fallback