fallback

Джейми Дaймън: Съжалявам, че нарекох биткойна измама

Директорът на JPMorgan Chase уточни, че въпросът винаги е бил за това как ще реагират правителствата и дали ще забранят криптовалутата

18:22 | 09.01.18 г. 4
Автор - снимка
Създател

Председателят и главен изпълнителен директор на американската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co. Джейми Дaймън смекчава значително позицията си по отношение на биткойна.

В свое интервю за Fox Business във вторник сутринта (американско време, б. ред.) Дaймън заяви: „Съжалявам, че направих коментара за цифровата валута“.

Изказванията му от вторник бяха кратки – в анкета от типа „въпроси и отговори“  за биткойна, продължили по-малко от две минути - но въпреки това той успя бързо да очертае сегашното си виждане за света на криптовалутите. 

„Блокчейнът е реален", каза той, имайки предвид отворената технология, която стои в основата на търговията с биткойни и други цифрови валути.

През септември Дaймън заяви по време на конференция, че "биткойнът е измама" и ще изгони всеки дилър в компанията му, който го купува или продава. 

Коментарът му го превърна в лицето на скептиците, чиито редици включват известни инвеститори като Уорън Бъфет и Хауърд Маркс. Когато направи тези коментари, биткойнът се търгуваше на нива от около 4 200 долара за брой. Оттогава обаче цената скочи рязко – в момента валутата се търгува на нива над 14 000 долара.

Коментарът му за "измамния биткойн" не е първият или последният път, в който той критикува биткойна. Така например през ноември 2015 г. той заяви, че нито едно правителство няма да подкрепи тази валута, а през януари 2016 г., че биткойнът няма да отиде "никъде". След изявлението за измамата той заяви по време на конферентен разговор с анализатори след обявяването на тримесечния доклад на банката, че няма да говори за биткойна, но един ден по-късно заяви: „Ако сте достатъчно глупави, за да го купите, ще си платите цената един ден".

Сега Дaймън смекчава основната си критика. Той каза пред Fox, че мнението му за биткойна винаги е било по-скоро за това как ще реагират правителствата, а именно дали ще предприемат стъпки да го забранят или да обезкуражат търговията, ако стане твърде голяма и заплашва фиатните валути.

В интервюто Даймън добавя че „може да имате криптодолари и йени и подобни неща", позовавайки се на идеята, че централните банки и правителствата ще създадат свои собствени биткойноподобни валути, които ще заемат някои от технологичните му предимства. Относно първоначалните монетни предлагания (ICO), които много фирми, свързани с виртуална валута, използват за набиране на милиони долари с минимално разкриване на финансови данни, Даймън казва, че „всеки случай трябва да се разглежда поединично“.

А що се отнася до самия биткойн, той заключава, че „не съм заинтересован от темата въобще“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
fallback