fallback

Индия потопи биткойна трайно под 10 000 долара

Азиатската страна ще прекрати всички плащания с криптовалути

15:35 | 01.02.18 г. 16
Автор - снимка
Редактор

Индийското правителство заяви, че не счита криптовалутите за законно платежно средство и ще предприеме всички мерки за елиминиране на плащанията чрез тях, съобщава Bloomberg.

“Правителството ще предприеме всички възможни мерки за прекратяване на използването на криптоактиви в платежната система на страната, както и възможностите за финансиране на незаконни дейности чрез тях”, заяви финансовият министър на Индия Арун Джайтли пред депутати в Ню Делхи. В същото време обаче той каза, че правителството ще проучи използването на блокчейн технологията за прилагането ѝ в икономиката за други цели.

След като най-голямата по пазарна капитализация криптовалута биткойн достигна своя връх в средата на декември, доближавайки цена от 20 000 долара за брой, редица негативни новини срещу него и другите цифрови пари доведоха до поредица сривове. Биткойнът изпрати изключително труден за него януари, в който изтри 44,2 млрд. долара от постигнатата през 2017 г. пазарна капитализация в размер на около 200 млрд. долара. 

Данъчните власти в Индия са започнали разследвания още през декември на различни трансакции, направени чрез незаконни борси за търговия с биткойн. Това се случи малко, след като центалната банка на южноазиатската страна предупреди потребителите за потенциалните рискове, които крият криптовалутите.

След изказването на финансовия министър на Индия биткойнът потъна с 8,3% до 9322,83 долара за брой по данни на CoinDesk.

Предишното поевтиняване на биткойна под границата от 10 000 долара беше преди около две седмици заради опасенията, че регулаторните органи по целия свят могат да наложат по-строга политика спрямо виртуалните валути.  Разпродажбите бяха предизвикани от притеснения за въвеждане на по-ограничаващи правила на ключовите пазари за криптовалутите – Южна Корея и Китай.

Всичко за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
fallback