fallback

Ожесточеният спор около биткойн

При седем трансакции в секунда биткойн бледнее в сравнение със системата, която стои зад разплащането с кредитни карти

07:57 | 15.02.18 г. 9

Един от най-ожесточените спорове в историята на технологиите е дебатът „за“ и „против“ биткойн и изобщо за децентрализираната система на разплащане, която разчита на „доверието“ на сложни софтуерни протоколи и техники за решаване на проблеми, които са изцяло зависими от интернет, пише в свой анализ Market Watch.

От една страна са близнаците Тайлър и Камерън Уинкълвос, които отправят сериозно предизвикателство към въображението на скептиците. Според тях биткойн ще достигне цена от 300 хил. долара и в крайна сметка може да замени дори златото. По-възрастните традиционни инвеститори като Уилям МакНаб, председател на Vanguard Group, смятат, че биткойн представлява системен риск за финансовата система, а нестабилността подкопава по-масовото му приемане, добавяйки, че виждат голяма вероятност цената му в бъдеще да клони към нула.

До крайно полярните мнения се стигна заради резките промени в цената на биткойн. Годината определено започна трудно за притежателите на най-популярната виртуална валута, след като биткойнът загуби около половината от стойността си от 1 януари насам. Но ако виртуалните пари са били закупени преди 5 години, то тогава нещата стоят по друг начин. 

С всеки 10% промяна в цената на валутата, без значение нагоре или надолу, нараства и броят на позитивно и негативно настроените инвеститори, се казва още в анализа. Често настроенията на пазара се подхранват от неточни твърдения, малко изследвания на пазара, както и неразбиране на това, което остава скрито във финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
fallback