fallback

Биткойнът по-скоро ще струва 100, отколкото 100 хил. долара след 10 години

Според икономиста от Харвард Кенет Рогоф основната причина за поевтиняването ще са държавните регулации

08:46 | 09.03.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор

„Вероятността цената на биткойна да падне до 100 долара е по-голяма от тази дигиталната валута да се търгува за 100 хил. долара след десетилетие“, заяви професорът от Харвард и икономист Кенет Рогоф пред CNBC.

Той е уверен, че след 10 години най-популярната криптовалута ще струва много по-малко, отколкото днес.

„Особено, ако се прекратят възможностите за изпиране на пари и укриване на данъци, реалната употреба на биткойна като платежно средство е много малка“, каза още бившият главен икономист на Международния валутен фонд.

Всъщност оценките за използването на биткойн за незаконни трансакции са различни. Според Шон Анстей, съосновател и президент на  Blockchain Intelligence Group, делът на незаконните трансакции с биткойн е намалял до 20% през 2016 г. и е значително по-малък през 2017 г. 

Според Рогоф регулациите, които въвеждат правителствата, ще ускорят поевтиняването на биткойна, въпреки че той подчерта, че ще отнеме време да се разработи глобална регулативна рамка. Развитието на регулациите по отношение на криптовалутите все пак зависят от отделните страни.

Биткойнът беше признат за валута в Япония през миналата година, като страната официализира и редица борси за търговия с криптовалути. Но кражбата на цифрови пари на стойност 530 млн. долара през януари накараха властите да настояват за подобрения в местното законодателство.

Южна Корея, от друга страна, въведе правила, които позволяват търговия с криптовалута само от сметки с реални имена.

Дигиталната валута загуби около 20% от стойността си през тази година, след като през декември 2017 г. достигна рекордна стойност от над 19 хил. долара.

„Една от причините, поради която властите реагираха бавно по отношение на регулирането на биткойна, са очакванията за развитие на технологията блокчейн, която стои зад валутата“, смята още икономистът от Харвард.

Това не е първия път, в който Кенет Рогоф прогнозира срив на цените на криптовалутите. Още през октомври той коментира пред CNBC, че дигиталните валути ще поевтинеят значително на фона на опитите на различни правителства да регулират пазара.  

Всичко за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
fallback