fallback

Иран официално забранява използването на криптовалути

Решението е част от усилията на Техеран да контролира валутния пазар

16:46 | 23.04.18 г. 2

Централната банка на Иран официално е забранила използването на криптовалути при финансови трансакции, за да предотврати престъпления като пране на пари и тероризъм. Това съобщава иранският вестник "Доня-е ектесад", цитиран от Асошиейтед прес. 

Решението е част от усилията на Техеран да контролира валутния пазар, след като курсът на иранския риал спадна до исторически минимум по-рано този месец. 

Забраната обхваща всички парични и финансови центрове в страната, включително банки, финансови институции и обменни бюра, съобщава изданието, цитирано от БТА.

Макар криптовалутите като биткойна никога да не са били официално признавани в Иран, те се търгуваха на паралелни пазари. 

Дигиталните валути се създават и търгуват независимо от банки или правителства. Трансакциите обикновено са анонимни, но виртуалните пари могат да бъдат обръщани в налични, когато се депозират в сметки по цени, определени в онлайн търговията. 

От началото на годината криптовалутите пострадаха много от увеличаващия се регулаторен натиск, докато последователно Facebook, Google и Twitter забраниха рекламите за първоначално монетно предлагане (ICO).

Платформите, на които се търгува с криптовалути, често стават и цели за кибератаки. От началото на 2018 г. хакери са откраднали цифрови пари на стойност 700 млн. долара от борси в Япония и Италия. Кражбите принудиха борсите и регулаторите да вземат повече мерки за защита на инвеститорите.

Най-скандалният случай досега си остава кражбата на 460 млн. долара от японската борса за криптовалути Mt. Gox през 2014 г.

Повече за криптовалутите четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
fallback