fallback

Китай планира да забрани добиването на криптовалути

Индустрията е сочена като сериозно пропиляваща ресурси

17:31 | 09.04.19 г. 4

Китай сигнализира за намерението си да забрани добива на криптовалути, като по този начин ще нанесе нов удар върху индустрията, която се опитва да се справи с поевтиняняването на цифровите пари, ожесточената конкуренция и намаляващия интерес на инвеститорите, съобщава Bloomberg.

Националната комисия за развитие и реформи се фокусира върху криптодобивната индустрия заедно с други секттори, които възнамерява да отстрани от пазара, защото „сериозно пропиляват ресурси“ или замърсяват околната среда. От Комисията ще потърсят обратна връзка от обществеността, като периодът за консултации приключва на 7 май. Направено е уточнението, че забраната за добиване на криптовалути може да влезе в сила веднага след официалното публикуване на решението.

Докато в миналото в Китай се добиваха около 70% от всички биткойни и се осъществяваха около 90% от търговията, то в последните две години властите провеждаждат кампания за свиване на криптоиндустрията в условията на опасения за спекулативни балони, измами и разточителна консумация на енергия.

След като забраниха първичното предлагане на монети и призоваха местните борси да спрат търговията с виртуална валута през 2017 г., китайските власти се опитват от миналата година да попречат и на „копаенето“ на цифрови валути. Сега този процес вероятно ще се ускори.

Индустрията, която първоначално беше привлечена от евтината електроенергия в Китай, местните фабрики за производство на чипове и нископлатената работна ръка, вече започна да се измества в чужбина. Пазарният лидер Bitmain Technologies вече е установил минните си операции в САЩ и Канада. 

Малко след 17 ч. българско време биткойнът поевтинява с 0,10% до 5183,19 долара по данни на Coin Desk.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
fallback