IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консорциумът Либра се събира на среща заради отлива на инвеститори

Mastercard, Visa, PayPal, eBay, Stripe и Mercado Pago вече се отказаха от дигиталната валута на Facebook

16:54 | 14.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Планът на Facebook за въвеждане на криптовалута - т. нар. Либра - ще бъде изправен пред ключов тест в понеделник, тъй като консорциумът от компании, които отговаря за надзора над новата криптовалута, се събира в Женева.

Сега 22-те членки на Асоциацията Либра се срещат в швейцарския град, за да преразгледат устройствения правилник и да назначи съвет на директорите.

Първоначално Консорциумът бе съставен от 28 т. нар. „основатели“, които трябваше да инвестират по 10 милиона долара всеки в криптовалутата, за да получат членство и свързаното с него право на глас.

Но всичко това бе поставено под въпрос когато шест ключови инвестотори - Mastercard, Visa, PayPal, eBay, Stripe и Mercado Pago - се отказаха от проекта на фона на нарастващите регулаторни страхове. Facebook обаче може да намери утеха във факта, че IBM заяви, че е отворена за работа с Либра.

Криптовалутата ще бъде подкрепена от кошница от валути като долара и е предназначена да се използва при трансгранични плащания. Но Либра е изправена пред острата реакция на световните законодатели и централните банки поради опасенията, че въвеждането й може силно да наруши финансовата система.

Двигателите на Европейския съюз Франция и Германия още миналия месец заплашиха, че ще блокират Либра в ЕС. А следващата седмица изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг трябва да се изправи пред Конгреса на САЩ, за да отговори на въпросите за Либра.

Междувременно раазлични централни банкери по света също отправят предупреждения към Facebook относно амбициите на компанията да въведе новата дигитална валута. Официалният представител на Европейската централна банка Беноа Кьоре заяви, че летвата за одобрение на цифрови активи като Либра „ще бъде висока“, докато управителят на Английската централна банка Марк Карни по-рано тази година заяви, че валутата на Facebook ще трябва да се справи с „най-високите стандарти на регулациите“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още