fallback

Биткойнът изтри 50% от цената си за два дни

Това е едно от най-големите понижения за криптовалутата изобщо

09:51 | 13.03.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Биткойнът изглежда не е актив убежище по време на глобална криза.

Цената на най-голямата дигитална валута продължава да пада и понижението не показва признаци за забавяне. Към 9 ч. българско време биткойнът отписва близо 31% от цената си до 5148,44 долара, по данни на CoinDesk. По време на търговията в Ню Йорк валутата достигна цена до 3915 долара – най-ниската от март 2019 г., преди да възстанови част от загубите. Понижението е от 50% за последните два дни и представлява едно от най-големите изобщо, съобщава Bloomberg.

Подобно е представянето и на другите две водещи криптовалути – етера и рипъла, които се разделят със съответно 28% и 24%.

Глобалните пазари бяха изложени на серия от шокове през последните седмици на фона на редица ескалиращи макроикономически предизвикателства – от разрастващата се криза с коронавируса до срива в цената на петрола. Обръщението на американския президент Доналд Тръмп от сряда, в което той обяви ограничения на пътуванията от и за Европа, както и неуточнени засега мерки за увеличаване на разходите, даде допълнителен тласък на разпродажбите.

„Какво искате, пари или биткойни?“, пита риторично Стивън Инес, главен пазарен стратег на Axicorp, и бърза да отговори: „Очевидно аз искам кеш“.

В момента биткойнът се намира на около 50% под последния си връх от февруари. От началото на годината криптовалутата се движи почти постоянно нагоре, благодарение на очакваното т. нар. разполовяване – намаление на добива, чиято цел е да понижи инфлацията в цената на валутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
fallback