fallback

Очакваното разполовяване изпрати цената на биткойна над 9 хил. долара

Криптовалутата се намира над този праг за първи път от март

10:29 | 30.04.20 г. 17
Автор - снимка
Създател

Вълнението около предстоящото т. нар. „разполовяване“ на биткойна и като цяло рисковата обстановка в момента дадоха нов тласък на цената на най-голямата криптовалута, която достигна най-високото си ниво от началото на причинения от коронавируса крах.

Минути преди 10 ч. българско време биткойнът поскъпва с близо 18% до 9 352,97 долара, показват данни на CoinDesk.

Силни ръстове записват и останалите водещи криптовалути. Етерът прибавя 9,3% до 224,11 долара, а рипълът – близо 8% до 0,233233 долара. Лайткойнът също увеличава стойността си с почти 9% до 50,31 долара.

Криптовалутите се движат в унисон с рисковите активи – акциите поскъпват с над 30% през последния месец. Мнозина почитатели на криптоактивите обаче посочват като причина за увеличението на цените предстоящото разполовяване на биткойна на 12 май.

„Разполовяването на биткойна след по-малко от две седмици може да обясни част от бичата активност на спекулантите“, посочва Крейг Ърлам, старши пазарен анализатор на Оанда. „Предполага се, че събитие, което е в календара от толкова дълго, вече би трябвало да е оказало влияние. Това може да означава, че ще има отслабване на някои от тези ходове с достигане на деня за разполовяване“, допълва той.

С преминаването на границата от 8 хил. долара в сряда най-голямата криптовалута навлиза на територията на свръхкупуването, показва индикаторът GTI Global Strength Indicator. Свръхкупуване на активи има, когато показателят премине 70 пункта, а това на свой ред означава, че може да е трудно криптовалутата да отчете допълнително покачване в краткосрочен план.

„Изглежда, че разполовяването на биткойна започва да има ефект върху цената. Очаквам биткойнът да изпробва диапазона 9 000-10 000 долара преди разполовяването", посочва старши анализаторът на eToro Немо Кин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
fallback