IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 30 дни миньорите на биткойн са изкарали над 550 млн. долара

Най-голямата дневна сума е отчетена на 3 декември – 21,76 млн. долара, а най-ниската на 14 ноември – 15,59 млн. долара

08:26 | 11.12.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Последните месеци бяха особено ползотворни за инвестиращите в биткойна. Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна нови рекорди, невиждани от поне три години. Ръстът в стойността се отрази и на приходите на т. нар. миньори на валутата.

Според данни, обобщени от нидерландския финансов сайт Bankr, в периода между 9 ноември и 8 декември 2020 г. миньорите на биткойн са изкарали общо 551,45 млн. долара. Това са приходи от средно 18,38 млн. на ден.

Най-голямата дневна сума е отчетена на 3 декември – 21,76 млн. долара, а най-ниската на 30 ноември – 14,68 млн. долара. Миньорите печелят пари, създавайки нов блок от трансакции и получавайки т. нар. „блок субсидия“ за работата си, както и такси, изплащани от потребителите, за да може тяхната трансакция да бъде включена в блок възможно най-скоро.

Приходи на миньори в рамките на 30 дни. Стойностите са в милиони, в американски долари. Графика: Bankr

Цената на биткойна е в синхрон с високите приходи от добиването му

Високите такси за добив бяха в синхрон с период, когато цената на биткойна достигна най-високото си ниво от 2017 г. насам, когато криптовалутата се разменяше за 20 000 долара. На 1 декември цената на валутата достигна цена от 19 700 долара, която е най-високата за последните три години. Съответно приходите на миньорите за последните 30 дни са и едни от най-високите от почти три години.

Поскъпването на биткойна бе улеснено от няколко фактора, включително и нарастващия интерес от институционални инвеститори. Редица институции увеличиха вложенията си в биткойни през последните 30 дни. На този фон водещи компании като PayPal изразиха подкрепа за криптовалутата, което също допринесе за ръста на цената ѝ.

Новината за покачването на приходите за миньорите е окуражителна, като се има предвид, че индустрията наблюдава спад на рентабилността през последните години. По-малките миньори бяха на загуба, а големите институционални играчи изградиха големи масиви за добив. Продължаващото разрастване на големите миньори – най-вече такива от Китай, доведе до изтласкването на по-малките по мащаб.

Силните приходи за добив са факт само шест месеца след т. нар. разполовяване на биткойна. Таксите като процент от приходите растат от май насам, когато събитието се състоя. Увеличаването на приходите от такси е от ключово значение за поддържане на сигурността на мрежата, тъй като субсидията намалява на всеки четири години.

Анализаторите продължават да смятат, че сегашното рали на биткойна е устойчиво и има голяма възможност движението на цените в посока нагоре да продължи. Ако това стане, миньорите също очакват ръст на приходите до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
cherney
преди 3 години
Колко опита за осребряване имаш зад гърба си, за да твърдиш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
В такъв случай, що не ми дадеш няколкостотин биткойна, които според теб не струват нищо, а как ще ги превърна в конвертируеми пари си е мой проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
alligator_29
преди 3 години
Нито една финансова институция по света не признава Биткойн за валутно средство, затова и не ги осребряват. И 100 млрд може да изкараш на хартия, но ако няма кой да ти ги обърне в реални конвертируеми пари - така и ще си останат милионери на хартия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Интересно изказване... ти колко изкара тоя месец от тролене? Какви огризки ти подхвърли тиквата зада го защитаваш така пламенно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Могли са, изкарали са. Спечелили са ги честно и на никого не са досадили. А който не може, той си изкарва копейките с тролене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тогава стойността на любимата ти рубла, която се разменя за 75 за 1 долар, каква е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
За 30 дни миньорите на биткойн са изкарали над 550 млн. долара => 550 млн. долара = 550 хектара мъгла в Хималаите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още