IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна достигна исторически връх

Криптовалутата поскъпва до 20 154 долара, като от началото на годината стойността ѝ нараства със 170%

17:02 | 16.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на биткойна премина за първи път границата от 20 000 долара, след като поскъпна с 3,8 на сто, съобщава Bloomberg.

В момента криптовалутата се търгува при цена от 20 154 долара, оправдавайки прогнозите, които биваха отхвърляни месеци наред.

От началото на годината стойността на биткойна нараства със 170%, съобщава Ройтерс.

Според Антони Тренчев, управляващ партньор и съосновател на Nexo, прогнозите вече е изместват към цена от 30 000 долара. „Това е началото на нова глава за биткойна“, изтъква той.

биткойн биткойн

Цената на криптовалутата се увеличи значително, след като през март токенът се търгуваше при цена от около 4 000 долара.

„Cилният интepec ĸъм ĸpиптoвaлyтaтa пpeдcтaвлявa cвoeoбpaзeн пoлeт ĸъм бeзoпacнocттa“, смята Джeймc Πyтpa от ТrаdеЅtаtіоn Сrурtо. Той подчертава, чe cигypнocттa e oтнocитeлнo пoнятиe в нaши дни. Инвecтитopитe мoгат дa миcлят, чe битĸoйнът e пoдxoдящ зa xeджиpaнe cpeщy пoтъвaнeтo нa дoлapa, нo виpтyaлнaтa вaлyтa ocтaвa изĸлючитeлнo пpoмeнливa, добавя той.

Привържениците на биткойна се възползват от прогнозата, че токенът може да действа като убежище на фона на предполагаемото мащабно печатане на пари от страна на редица централни банки, въпреки че инфлацията остава предимно заглушена.

Много фирми от Wall Street проявяват все по-голям интерес към криптовалутата, като много от тях се стремят да се възползват от поскъпването ѝ на фона на ниските лихвени проценти на централните банки.

Guggenheim Partners LLC, наскоро заяви, че може да инвестира до 10% от своя Фонд за макро възможности на стойност 5,3 млрд. долара в биткойни.

„Хората са склонни да се струпват около импулсни сделки, така че (цената на) биткойна вероятно ще продължи нагоре“, посочва Ед Кемпбъл от QMA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Вече е 22 Б :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
cherney
преди 3 години
Кога ще се случи този срив? Да, възможно е да има 30-35% корекция надолу, но тоя филм съм го гледал многократно през последните пет години. Пазарът вече е различен и на него присъстват големите батковци от Уолстрийт, които възприемат биткойн като хедж срещу инфлацията. Който е спал през последните няколко години, сега ще гледа отстрани и ще вдига лозунги от рода на "понци схема", "поредна измама" и прочее. А други ще намажат мазна филия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Очаквайте срив на пазарите скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още