fallback

Биткойнът се сви под 32 хил. долара, след като САЩ си върнаха откупа за Colonial

С по над 12% поевтиняват и другите две основни криптовалути – етер и рипъл. При доуджкойнът спадът е от над 10%

20:32 | 08.06.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Биткойнът удължава загубите във вторник, като за известно време цената му падна под 32 хил. долара.

Причина за разпродажбата не е съвсем ясна, но най-вероятно е свързана с притеснения за сигурността на криптовалутата, след като американските власти успяха да си върнат по-голяма част от откупа, платен на хакерите, атакували Colonial Pipeline, съобщава CNBC.

Според съдебни документи разследващите са успели да получат достъп до паролата на биткойн портфейла на един от хакерите. Парите впоследствие са били възстановени от работна група във Вашингтон, създадена като част от усилията на администрацията в борбата с киберпрестъпленията.

Минути след 20 ч. българско време биткойнът поевтинява с близо 10% до 32 163,05 долара.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

С по над 12% поевтиняват и другите две основни криптовалути – етер и рипъл. При доуджкойнът спадът е от над 10%, показват данни на CoinDesk.

През април 2021 г. изглеждаше като страхотна година за дигиталните активи, като цената на биткойна премина прага от 60 хил. долара за първи път. Но последвалият срив в стойността разтърси увереността в пазара. През миналия месец криптовалутата поевтиня с близо 30 хил. долара и цената ѝ е почти 50% под абсолютния си връх.

В момента стойността на токена нараства с едва 9% спрямо началото на годината, въпреки че продължава да е почти тройна спрямо същия период година по-рано.

В понеделник американските власти обявиха, че са конфискували 2,3 млн. долара в биткойни, платени на DarkSide – криминалната организация зад атаката срещу тръбопровода Colonial, която причини сериозни затруднения в преноса на гориво в САЩ.

Според съдебни документи Федералното бюро за разследване е успяло да получи ключа (паролата) за портфейла на един от хакерите.

Новото развитие около сагата с Colonial не е единственият фактор, който натежава върху криптовалутите. Наред с него инвеститорите вземат предвид и регулаторните ограничения, както и туитовете на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

Миналият месец властите в Китай нанесоха пореден удар по добива и търговията на криптовалути. Някога страната бе основен играч на криптопазара, но впоследствие наложи редица ограничения, забранявайки т. нар. първично монетно предлагане и затваряйки борси.

За няколко седмици настъпи промяна и у Мъск, който обяви, че заради екологични притеснения компанията му спира да приема плащания в биткойни – нещо, което предизвика фурор на пазара, когато бе обявено през февруари. Отдръпването му от най-голямата криптовалута по пазарна капитализация предизвика значителни разпродажби, които се отразиха и на останалите дигитални монети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
fallback