fallback

Цената на биткойна достигна двуседмичен връх

Когато биткойнът премина прага от 40 хил. долара, много анализатори се фокусираха върху 42 500 долара като следваща цел

18:32 | 14.06.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След волатилен уикенд цената на биткойна отново премина прага от 40 хил. долара, достигайки най-високото си равнище от повече от две седмици.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпна с близо 14% минути преди 18 ч. българско време до 40 757,95 долара. От петък увеличението е с около 9%. Широкият индекс Bloomberg Galaxy Crypto, който следи основните криптовалути, също напредва, прибавяйки 8%.

Етерът поскъпва с близо 10% до 2568,41 долара, а рипълът – с близо 8% до 0,891686 долара.

Когато биткойнът премина прага от 40 хил. долара, много анализатори се фокусираха върху 42 500 долара като следваща цел. Тази стойност представлява и грубо 200-дневна подвижна средна стойност и преминаването ѝ може да означава, че ще наблюдаваме ново рали до 50 хил. долара.

„Биткойнът винаги ще е волатилен и паническото натрупване, което имахме, никога не е било устойчиво. Въпросът е къде ще се установим. Къде е новото дъно за биткойна?“, пита Том Есайе, бивш трейдър на Merrill Lynch. „За да може биткойнът да възобнови това рали, смятам, че ще е необходимо да видим по-широкообхватно законово приемане“, коментира той.

Поредното поскъпване от последните часове е факт, след като късно в неделя изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията му може отново да приема биткойн като средство за плащане, но при някои условия, свързани с устойчивия добив.

Именно Мъск стои до голяма степен в основата на движението на криптовалутата от началото на годината. През февруари той обяви, че компанията му е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойни, а по-късно Tesla започна да приема криптовалутата като средство за покупка на коли. Той обаче бързо промени мнението си и миналия месец обяви, че спира търговията с токена.

През последните седмици криптовалутите са под напрежение – биткойнът загуби около 30% от стойността си от средата на април, когато тя бе почти 65 хил. долара.  

Цените получиха тласък в началото на седмицата, когато ветеранът фонд мениджър Пол Тюдор Джоунс – който миналата година определи биткойна като добро средство за спасение от инфлацията – потвърди подкрепата си за токена в телевизионно интервю.

Той заяви, че „харесва“ биткойна като средство за разнообразяване на портфейла си. „Единственото нещо, което знам със сигурност, е, че искам 5% в злато, 5% в биткойни, 5% в пари в кеш, 5% в суровини“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
fallback