fallback

Биткойнът се "съживи" до над 31 хил. долара

Липсата на масова разпродажба при достигането на цена от под 30 хил. долара успокои инвеститорите

15:16 | 21.07.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на биткойна продължава да расте, след като успя да се върне над прага от 30 хил. долара, който някои анализатори смятат за ключово ниво за подкрепа на стойността.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с над 6% до 31 509,16 долара минути след 14:30 ч., показват данни на CoinDesk. Другите водещи монети също увеличават цената си – етерът прибавя над 8%, рипълът над 6%, а доуджкойнът – над 13%. Индексът Bloomberg Galaxy Crypto също е на зелено с повишение от близо 5,5%.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

„Страхът на пазара беше, че ако биткойнът пробие под прага от 30 хил. долара, цената ще се придвижи бурно надолу“, коментира Наим Аслам, главен пазарен анализатор на Ava Trade Ltd., цитиран от Bloomberg. „В действителност не видяхме това. Цената на биткойна бе стабилна и не наблюдаваме паническо разпродаване“, допълва той.

Биткойнът, както и другите криптовалути, поевтиняват осезаемо от средата на май насам, изтривайки близо 1,3 трлн. долара пазарна капитализация.

Въпреки поскъпването Аслам прогнозира, че все пак биткойнът може да постави на изпитание и прага от 25 хил. долара през идните седмици. В същото време поскъпване над 32 хил. долара може да постави началото на по-силно възстановяване, посочва Стийн Джейкъбсън, главен инвестиционен директор на Saxo Bank.

От началото на годината поскъпването на биткойна намаля до 8%, след като в средата на април криптовалутата достигна цена от 65 хил. долара. За сметка на това индексът S&P 500 е нагоре с 15% за 2021 г.

"Регулаторните и екологични притеснения вероятно ще притискат биткойна, но подобрение и на двата фронта трябва да има преди края на годината", посочва Едуард Моя, старши пазарен анализатор за Северна и Южна Америка в Oanda. Според него институционалните инвеститори "са готови да правят големи дългосрочни залози", ако се избегне сриването към 20-те хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 07.09.22 г.
fallback