fallback

Биткойнът и етерът се възстановяват след китайската криптозабрана

По-голяма част от загубите след решението на Китайската централна банка са възстановени

12:15 | 27.09.21 г. 17
Автор - снимка
Създател

Водещите криптовалути успяват да се възстановят след удара по цените им, който нанесе забраната на китайските власти за трансакции с криптовалути.

Към понеделник биткойнът и етерът са компенсирали по-голяма част от загубите, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 5,7% до 43 819 долара минути преди 12 ч. българско време. По-рано през деня цената ѝ мина 44 хил. долара, което е близо до стойностите отпреди забраната.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

По същото време етерът се разменя за 3112,18 долара за барел, което е ръст от 12% за последните 24 часа. Токенът успя да прескочи прага от 3100 долара от миналата седмица.

Цената на етера през последната седмица. Графика: CoinDesk

„По време на сесиите през почивните дни биткойнът показа устойчивост и сега възстанови по-голяма част от тези загуби“, каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор към Oanda. Според него може и решението на китайските власти вече да е взето окончателно предвид при образуването на цените.

В петък Китайската централна банка обяви всички финансови трансакции с криптовалути за незаконни. Бизнесът във връзка с цифровите валути е „незаконна финансова дейност" и предполагаемите заподозрени може да очакват наказателни разследвания, заяви централната банка. С нейното решение не само търговията с цифрова валута, но и продажбата на цифрови активи и трансакциите с криптодеривати стават забранени.

Решението на институцията е сигнал, че действията на Пекин вече преминават на едно по-координирано и затегнато ниво на контрол. Досега китайските власти многократно са предупреждавали за използването на криптовалутите и техните рискове, но това не успя да заличи изцяло криптотърговията в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 06.09.22 г.
fallback