fallback

Биткойнът продължава да поевтинява, изтривайки 9% от стойността си

Етерът, втората по големина цифрова валута в света, поевтинява с повече от 12%

18:50 | 26.11.21 г. 4

Най-голямата криптовалута в света поевтинява с цели 9% до 53 552 долара в петък. Етерът, втората по големина цифрова валута, изтри повече от 12% от стойността си, докато Bloomberg Galaxy Crypto Index се понижи с цели 7,7%.

Цената на биткойна се понижава с 20% спрямо най-високото ниво на криптовалутата, отчетено по-рано този месец, тъй като появата на новия африкански вариант на коронавируса тласна трейдърите по целия свят да разпродават рисковите активи, съобщава Bloomberg.

Разпродажбата на рискови активи беше подтикната от предупреждението на Световната здравна организация (СЗО), която е открила нов вариант на коронавируса, засечен в Южна Африка. Новият вариант съдържа повече мутации на шиповия протеин – компонента на вируса, който се свърза с клетките – отколкото делта варианта. Заради тези мутации учените се опасяват, че може да има засилена резистентност към ваксините, макар че СЗО казва, че за това са нужни още доказателства.

биткойн

„За нас това като цяло все още е рисков актив“, споделя Рос Мейфийлд, анализатор в Baird във връзка с биткойна. "Когато нещата станат страшни, се появяват продавачи", добавя той.

Междувременно златото – традиционен актив убежище – поскъпна с цели 1,5%, въпреки че благородният метал все още се представя значително по-зле от биткойна от началото на годината.

„Мисля, че ролята, която биткойн в крайна сметка ще играе, все още е несигурна. Ролята, която играят активи като златото и държавните облигации е доста добре известна в този момент. Така че заключението е, че когато нещата наистина станат грозни, традиционните сигурни убежища отново ще привличат вниманието“, добавя Мейфийлд.

Биткойнът е под натиск, откакто по-рано този месец достигна рекордно високо ниво от почти 69 000 долара заради ентусиазма относно първия борсово търгуван фонд в САЩ, свързан с фючърси на дигиталния актив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 11.09.22 г.
fallback