fallback

Войната в Украйна се прехвърля на криптофронта

Украинското правителство използва криптовалутата за покупки на ключови стоки като петрол, храна и боеприпаси

16:54 | 28.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Войната в Украйна очаквано застигна и криптосектора: правителството в Киев втвърди тона към руските потребители в неделя, призовавайки да се блокират адреси на руски потребители, съобщава Bloomberg.

Вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров написа в Twitter, че е поискал „всички водещи криптоборси да блокират адреси на руски потребители“. По-рано той призова да бъде изпращана информация за дигитални портфейли на руски и беларуски политици, като по думите му украинската криптообщност е готова да предложи „щедра награда“ за всеки, който има какво да съобщи.

Правителството използва Twitter и за набирането на криптодарения на стойност милиони долари, като дори публикува съобщение в онлайн хакерски форум, търсейки помощ за защита от кибератаки.

Събраните средства от дарения са на стойност почти 13 млн. долара, показват данни на аналитичната компания Elliptic, цитирани от Ройтерс. До сутринта в понеделник портфейлите на украинското правителство са получили монети за 12,8 млн. долара от почти 17 300 дарения.

От CoinDesk пък съобщават, че са проследили над 16 млн. долара в криптовалута към три дигитални портфейла, свързани с украинската отбрана. Единият – открит от местна неправителствена организация, е събрал над 7 млн. в биткойни към ранния следобед. Два други (за биткойн и етер), открити от базирана в Киев криптоборса Kuna от името на украинското правителство в петък, са набрали над 8 млн. общо към неделя.

Украинското правителство използва криптовалутата за покупки на ключови стоки като петрол, храна и боеприпаси. Досега са били похарчени около 10 млн. долара, съобщава още CoinDesk.

Засега не е ясно как най-големите борси възнамеряват да отговорят на искането на Федоров. Въпреки това изпълнителните директори на няколко от тях вече публично изразиха подкрепа за Украйна, откакто Русия я атакува. В неделя верифициран Twitter профил, свързан с борсата Binance, публикува съобщение, че тя дарява 10 млн. долара в помощ на „хуманитарната криза в Украйна“, а свързаната фондация Binance Charity Foundation открива фонд за спешна помощ чрез криптодарения.

В отговор на туита на Федоров от Binance са заявили пред Bloomberg, че борсата няма „едностранно да замразява профилите на милиони невинни потребители“, тъй като това би било обратно на „причината защо криптовалутите съществуват“. От борсата обаче уточняват, че са взели мерки за прилагане на наложените санкции.

Артьом Афиан, украински адвокат, който отговаря за усилията за набиране на информация за дигиталните сметки на украинските и беларуските политици, планира да публикува списък със сметките на политици и да ги разпрати до водещи криптоборси. Целта, по думите му, е тези адреси да бъдат маркирани като „токсични“ и да се прекратят трансакциите към тях.

„Искаме да разберат, че не са добре дошли в Украйна или в криптосредите“, каза той.

Афиан също така добави, че информацията за адресите ще бъде споделена и с аналитичната компания Chainalysis. Тя публикува туит в петък, че наблюдава дали руски актьори използват криптотрансакции за избягване на наложени санкции.

Използването на криптовалути за избягване на санкции най-вероятно ще става бавно и в рамките на няколко месеца, коментира за Bloomberg Каролин Малкълм, ръководител на звеното за международни политики на Chainalysis.

Редица западни държави се договориха в събота да изключат някои руски банки от системата SWIFT. Мярката е поредната от серия международни санкции, целящи да изолират Русия от международната финансова система. Тези мерки засилват необходимостта руснаците да търсят алтернативи, като криптовалутите са една от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
fallback