IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последното рали на биткойна повдига някои въпроси за неговото бъдеще

Дали да бъдат регулирани, като така отхвърлят принципа за борба с цензурата на биткойна, или да запазят бунтарския си дух, но да понесат последиците?

15:41 | 03.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптосекторът се движи от едната крайност в другата. Ръстовете от тази седмица са само последният пример, пише Bloomberg.

Защо биткойнът поскъпва? Не е защото и цената на акциите расте, поне този път: S&P 500 изтри 1,6% във вторник и напредна с 1,9% в сряда. Едно от обясненията е, че дигиталните активи ще стават все по-предпочитани заради санкциите срещу Русия, които ограничават финансовия сектор на страната. Друго е, че след седмици в унисон с ценните книжа криптовалутите набират сила отново като спасителен пояс от инфлацията.

Криптовалутите и акциите се разделят в ключов момент. Графика: Bloomberg

Фактът, че биткойнът се търгува в синхрон с акциите един ден и да е обратно на тях следващия, може да е труден за разбиране, но не е нищо ново за тези, които се опитват да отгатнат накъде ще поеме криптовалутата. 

От това доколко полезни са криптовалутите в сегашната обстановка можем да изведем два сценария – един с център Русия и друг – с Украйна.

На фона на строгите санкции от САЩ и Европа руското правителство ограничи достъпа на гражданите до чужди валути, принуждавайки ги да търсят алтернативи на рублата, долара и еврото, за да защитят финансите си. Криптовалутите може да са една алтернатива, обзалагат се някои трейдъри, което увеличи пазарната капитализация на биткойна с до 20% в рамките на два дена.

Интересното е, че най-голяма печалба от подобни движения в понеделник имаха „частните монети“ като Monero и ZCash – токени, които скриват потока от средства, минаващ през блокчейн мрежите им, за да гарантират анонимността на техните потребители. те поскъпнаха дори още по-бързо от традиционните токени, като непроследимите криптосистеми изглежда се готвят за подкрепа от санкциите.

Междувременно украинското правителство и доброволчески организации са приели дарения за над 20 млн. долара в криптовалути до сряда, показват данни от Elliptic. Въпреки че едва ли тези дарения стоят зад криптобума – все пак обикновеният човек не е нужно да обръща средства в криптовалути, за да направи дарение, има и други канали – те показват способността на сектора да действа при нужда.

Колкото до спекулацията, че криптовалутите биха били полезни за избягване на санкции, това е малко като въпроса с яйцето или кокошката – кое до кое води. За начало дигиталните активи разчитат до голяма степен на борсите, които служат като посредници за покупка и продажба – въпреки гордостта на криптообщността от децентрализацията. Мениджъри във фирми като Kraken и Binance заявиха по-рано, че блокирането на руски профили би било срещу духа на криптовалутите – които се позиционират като начини за избягване на цензурата, която могат да наложат банки и правителства. В същото време мнозина вече подкрепиха украинската кауза.

В четвъртък обаче от Binance обявиха, че притежателите на карти от санкционираните руски банки вече няма да могат да ги използват в платформата, като същото важи и за подлежащите на санкции личности, предаде БТА. Засега повечето криптоборси продължават да поддържат операциите си в Русия, което намалява ефекта от финансовите санкции и изолирането на Москва.

Аргументът за избягването на санкции обаче може би няма да издържи дълго пред регулаторите. Европейският съюз може да ускори регулациите, така че дигиталните монети да не могат да се използват като средство за заобикаляне, а администрацията на американския президент Джо Байдън призова борсите да спазват санкциите, наложени върху компании и отделни лица.

Пътят към създаването на криптозакони е трънлив, но компании като Coinbase Global Inc. го очакват и са подготвени. Сега, когато приближаваме момента на прилагане на потенциално ограничаващи разпоредби и увеличен надзор върху индустрията, криптофирмите имат да вземат решение. Дали да бъдат регулирани, като така отхвърлят принципа за борба с цензурата на биткойна, или да запазят бунтарския си дух, но да понесат последиците?

За хората на терен в Москва и Киев криптовалутите може и да изглеждат примамливи, докато традиционните пазари са в хаос. Но както стана ясно от казаното по-горе – и наистина го показва и пазарната история – няма гаранции, че това ще остане така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Няма гаранции и че ще се събудим утре, затова вземаме решения на базата на знанията ни днес, а когато бъдещето ни поднесе промяна ще се адаптираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още