IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът отново е на плюс за годината

Цената на криптовалутата е над диапазона от 35-45 хил. долара, в който бе от началото на януари

10:11 | 28.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ралито на биткойна през последните две седмици не само изпрати цената му над прага от 45 хил. долара, но също така я върна на положителна територия за годината, съобщава Bloomberg.

Монетата поскъпва с 5,5% за последните 24 часа към 9 ч. българско време до 47 117,96 долара по данни на CoinDesk – над диапазона от 35-45 хил. долара, в който бе от началото на януари. С новите си ръстове криптовалутата вече е на плюс с около 1,2% за годината спрямо 4,7% спад за широкия индекс S&P 500.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Биткойнът бе заключен в тесен диапазон на фона на нов цикъл на затягане на паричната политика от централните банки, включително и Федералния резерв. Това означава по-малко пари, които могат да се насочат към по-рисковите активи, включително и криптовалутите. В допълнение към това дигиталните пари се оказаха и в центъра и на дебат във връзка с войната в Украйна и евентуалната им роля на актив, с който могат да бъдат заобикаляни санкциите срещу Русия, въпреки че много анализатори отхвърлиха твърденията.

Въпреки това обаче биткойнът и други водещи монети като етерът поскъпват този месец наред с по-широки повишения при американските акции. Но едва този уикенд най-голямата криптовалута по пазарна капитализация успя да мине горната граница на диапазона, в който бе от началото на януари.

Но въпреки ръстовете на биткойна, неговото представяне е засенчено през последните няколко дни от алтернативни монети като кардано, солана, полкадот и доуджкойн. Карданото се харесва особено на трейдърите, като цената му се вдигна с 30% за последните пет дни. Въпреки това обаче тези токени остават на минус за годината.

Цената на биткойна е доста над 50-дневната си пълзяща средна, която в момента е около 41 085 долара. Това поставя монетата на територията на свръхпокупката, посочват от Bespoke Investment Group. И макар това да е знак за понижение на цената за много активи, с биткойна исторически е обратното, посочват от компанията.

„Когато е била подобно на територия на свръхпокупка в миналото (през последните пет години), средно е имала значителни ръстове в един до 12 месеца“, посочват от Bespoke в доклад.

„Това не се наблюдава обикновено при типичните акции или борсово търгувани фондове, но тъй като биткойнът се търгува предимно с ръстове през годините и има наистина много инерция зад себе си, нивата на свръхпокупка тепърва трябва да станат“ предимство за цената, посочват от Bespoke.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още