fallback

След няколко трансфера: Биткойн резервите на тера са в неизвестност

Какво се случва с криптовалутата, държана като резерв, може да се окаже ключов въпрос, ако инвеститорите поискат да бъдат компенсирани за загуби след срива

11:37 | 16.05.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Купените бинткойни за 3,5 млрд. долара като резерв от фондацията на основателите на блокчейна тера са станали непроследими, след като са били преместени към две криптоплатформи. За това съобщава блокчейн компанията Еlliptic, цитирана от Bloomberg.

Какво се случва с криптовалутата, държана като резерв, може да се окаже ключов въпрос, ако инвеститорите поискат да бъдат компенсирани за загуби след срива на монетите на блокчейна.

В периода януари-март фондацията Luna Foundation Guard (LFG) е купила биткойни за 3,5 млрд. долара, посочват от Elliptic, които се позовават на инструменти за блокчейн проследяване.

Когато цената на стейбълкойна TerraUSD (UST) на блокчейна тера започна да спада на 9 май, от фондацията заявиха, че ще използват биткойни от резервите си, за да купуват UST и да поддържат паритета с долара. През следващия ден криптопортфейлите, използвани за съхранение на резервите, са били изпразнени, посочват от Elliptic.

Около 1,7 млрд. долара са били изпратени на 9 май от портфейли на LFG към нови адреси чрез две трансакции, след като съоснователят на тера До Куон заяви, че средствата ще подпомогнат паритета. След това в рамките на часове цялата сума е била преместена в един-единствен акаунт на борсата Gemini чрез няколко трансакции, като оттам нататък проследяването е станало невъзможно, посочват от Elliptic.

Останалите биткойн резерви са били преместени на 10 май с една-единствена трансакция към профил на борсата Binance, допълва компанията. От Elliptic не са могли да установят дали активите след това са били продадени или преместени към други портфейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
fallback