fallback

Португалия обмисля различни модели за облагане на криптовалутите

Страната, която е една от най-приятелски настроените в Европа спрямо дигиталните активи, ще остане конкурентна дестинация, обеща финансовият министър

09:55 | 20.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател

Португалия готви голяма промяна на курса, обмисляйки налагането на данъци върху криптовалутите.

Страната, която е една от най-приятелски настроените в Европа спрямо криптовалутите, в момента привлича криптокомпании и дигитални номади с липсата на законодателни мерки, достъпни цени и приятно време. В момента Португалия не налага данъци върху криптопечалбите освен ако не са от професионална или бизнес дейност.

Това обаче може скоро да се промени.

„Намерението на правителството е да създаде законодателство по този въпрос“, коментира финансовият министър Фернандо Медина пред репортери в Лисабон, цитиран от Bloomberg. „Не искам да се ангажирам с краен срок. Времевата рамка ще е колкото се може по-скоро, когато имаме логично предложение и след широк обществен дебат“, допълни той.

Медина, който е и бивш кмет на Лисабон, настоя, че Португалия ще остане конкурентна дестинация, щом новото законодателство влезе в сила.

„Португалия ще приеме режим, който е ефективен, който е справедлив и режим, който отговаря на най-добрите практики от гледна точка на това какъв е международният опит и конкурентната позиция на страната“, коментира още той.

Броят на чужденците, живеещи в Португалия, се е увеличил с 40% през последното десетилетие до 555 299 души през 2021 г., показват данни на португалската статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
fallback