IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Копачите на биткойни разпродават в опит да покрият растящите си разходи

Миньори са прехвърлили около 195 663 монети към борси през май – най-голямото месечно увеличение от януари насам

12:33 | 06.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Биткойн миньорите продават монети в опит да покрият растящите си разходи на фона на очаквания за забавяне на индустрията и мудното движение нагоре на цените.

Миньори са прехвърлили около 195 663 монети към борси през май – най-голямото месечно увеличение от януари насам, показват данни на Coin Metrics, обобщени от Compass Mining. На база на средната цена на биткойна за май от около 32 хил. долара общата стойност на монетите е около 6,3 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Това е сигнал, че компаниите може би придвижват големи количества съхранявани монети в дигиталните си портфейли за продажба. Трябва обаче да се отбележи, че броят не означава задължително, че миньорите са продали толкова токени, тъй като някои от тях изкарват монетите си на борси за други трансакции, не задължително за продажба.

Нов пик на потоците от монети от копачите към борсите. Графика: Bloomberg LP

Сред продавачите има публично търгувани миньори като Riot Blockchain Inc., които трупат биткойни с убеждението, че цената ще продължи да расте. Те се превръщат в прокси залог за някои инвеститори, които искат криптоекспозиции, без да притежават токени. По-малки компании, изправени пред по-значителни ликвидации, също продават.

„Смятам, че миньорите просто имат предвид макросредата и смятат, че вероятно е благоразумно да продават биткойни на тези равнища, за да запазят дейността си в безопасност“, казва Уил Фоксли от Compass Mining.

Все повече големи публични компании за добив изпитват недостиг на средства, тъй като става все по-трудно набирането на капитал чрез дълг или продажба на акции при сегашния мечи пазар. Някои от компаниите имат нужда от по-големи печалби и заради разширяване – Riot строи „ферма“ за добив с капацитет от 1 гигават в Тексас, след като приключи подготовката на друг обект от 750 мегавата – една от най-големите ферми в САЩ.

Миньорите се опитват да наберат средства и за оборудването, което са поръчали преди месеци, изплащайки невъзвръщаеми депозити за милиони долари.

Вълната от по-малки копачи, дошла по време на бичия цикъл на биткойна, сега рискува да се окаже в позиция да ликвидира добитите монети, коментира Матю Шулц, изпълнителен директор на криптокомпанията CleanSpark.

Cathedra Bitcoin Inc. – по-малка компания за добив, трябваше да продаде почти всички свои притежания, за да продължи изпълнението на дейността си. „Прекарахме последните няколко седмици, преструктурирайки балансите и операциите си, за да гарантираме, че Cathedra е добре позиционирана да издържи на по-продължителен икономически спад“, посочи главният изпълнителен директор Ейджей Скалиа в позиция.

Акциите на публичните компании за добив бяха ударени силно тази година с поевтиняването на цените на криптовалутите. Цената на книжата на Riot е надолу със 72% от декември насам, а на Marathon Digital Holdings Inc. с приблизително същия размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мдаа, пирамидата почна да издиша. 35 к средно струва добива на 1 шиткойн, а 30 средната цена. Весело, нали? Кога щеше да е следващия халвинг, при който добива ще стане 70 к и ще има желаещи да копаят?? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Какво ме интересуват вашите виртуални копачи, сиреч полски свирачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
многопротстоКиро не поправя изкопите и окопите по нашите пътища. Не да се счупиш, хора могат да се убият там като нищо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още