IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окултизмът на меме икономиката

Тези, които биха могли да възприемат меме природата не само на криптовалутите, но на всяка една стойност, могат да се сдобият с невероятна сила

13:05 | 12.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Криптовалутите са едно меме.

Валутите винаги са били структурирани около стабилни основи, било то благородни метали, власт на дадено правителство или преимущество в търговията. Ограничаването на водещи валути до необвързани с нищо фиатни пари доведе до трансформираща реакция под формата на криптовалути, пише Крис Гейбриъл, автор на YouTube канала MemeAnalysis, в материал за CoinDesk.

Въпреки че за мнозина стойността на криптовалутите е под формата на сложни технологии, тя – като всяка друга стойност – по своята същност е изцяло базирана на меметиката (изследва еволюционни модели за предаване на информация и развитието на човешката култура; използва понятието „меме“ за изучаване на феномените на човешката култура – бел. ред.).

„Меме“ е сложна дума за мнозина, тъй като е тясно свързана с „интернет шегите“. Но меметата всъщност са единица културно предаване – или както авторът Уилям С. Бъроуз казва – вируси под формата на изображения и думи. Меметата се репродуцират до безкрайност чрез културата.

Вижте „физическите“ мемета като знака за мир или средния пръст; „мисловни“ мемета като понятията за доброто и злото и мемета „градивни блокове“ като държавата. Всички те започват като идея, която се „закача“ в обществото и се репродуцира чрез културата.

Всички валути са построени върху меметиката, но криптовалутите са най-близо до източника; често не се преструват, че имат материална основа.

По същество възходите и провалите на криптовалутите идват от убеждения, от настроения. Макар това да ги е направило изключително волатилни, с огромни ценови пикове и спадове, малцина са осъзнали логиката зад тези изменения.

Доуджкойнът, знаменитостите и меметата

Доуджкойнът е може би най-популярният „меме койн“ – без друга стойност освен връзката му с популярното меме с кучето шиба ину. Благодарение на популярността на мемето и разпространението му, подкрепено от знаменитости, доуджкойнът поскъпна от частица от цента до историческия си връх от 74 цента по време на пандемията. Сега отново струва само няколко цента. И макар подкрепата на Илон Мъск на пръв поглед да напомпа за известно време цената, свързването на монетата с милиардера разми характера на самото меме и отне от цената на токена в дългосрочен план.

Източник: профилът на Илон Мъск в Twitter

Въпреки че възходът на различни криптовалути може да бъде отнесен до редица фактори, най-същественият е меметичната им „заразност“.

Тези, които биха могли да възприемат меметичната природа не само на криптовалутите, но на всяка една стойност, могат да се сдобият с невероятна сила, успявайки да разчетат тези естествени потоци на смисълта. За да направи това, човек трябва да си създаде разбиране на символите – корените на смисъла. Полето на меме анализите определя меметиката като опит за психоанализа по своята същност: осъзнаване на подсъзнателното значение на изображенията, символите и фразите и проследяването на техните влечения.

Меме анализът предлага уникален поглед върху меметиката, избягвайки популярните политически и икономически модалности, търсейки подсъзнателно значение, лишено от повърхностен морал и предразсъдъци. Нерационалното подсъзнателно не се влияе от логика или изкуствено създадени системи, а само от спонтанни енергии.

Икономистите не успяха да придадат логика на тези нерационални процеси, създавайки свои собствени езотерични методи и пренебрегвайки играещите роля архетипни модели. Джей Пи Морган (бизнесменът, а не банката, която основава) го казва най-добре: „Милионерите не използват астрология, но милиардерите го правят“.

Точно както древните китайци са вярвали, че наблюдаването на естествените космически процеси носи просветление, така и западните окултисти структурират космическите системи така, че да бъдат разбрани от човека. Въпреки че те често биват подигравани като „псевдонаука“, същите критики могат да бъдат чути и за икономиката. Истината е, че и двете полета боравят с фундаментално нерационални процеси, противопоставящи се на прости закономерности, което прави езотеричното необходимост.

Инвеститорите трябва да осъзнаят тази съществена несигурност. Третирането на инвестициите като компютърна програма работи на един относително стабилен пазар, но волатилността в криптосектора опровергава подобно принудително вкарване в калъп.

Френският автор Жорж Батай казва: „Трагедията е безсилието на причината“. Това перфектно олицетворява присъщата неадекватност на рационалния анализ. Рационалният анализ на нерационални процеси е нещо, орисано на провал.

NFT-та, мемета и нерационалността на пазарите

Тук идва ролята на психоанализата и окултизма. И двете засягат нерационалното чрез неговите собствени механизми: символи и език, т.е. мемета. Създаването на меметичен подход към икономиката е необходимост, особено що се отнася до криптовалутите – най-волатилния и най-подражателен пазар.

Този подход е идеален и за създателите и предприемачите в криптосвета. Отказвайки се от традиционните подходи към фундаментални проблеми, те могат да навлязат в един нов, тъмен свят, който трябва да бъде осветен с различна светлина – а не такава, взаимствана от системите, за чието преодоляване работят. Криптовалутите могат да бъдат направени по-устойчиви чрез последователно и благоприятстващо меметично брандиране. Неща като ярки цветове, символи и мотиви могат да създават и унищожават.

Снимка: Kathy Tran/Bloomberg

Разликите в приема на криптоначинанията е забележим аспект в това ново поле – някои проекти придобиват огромна популярност, докато други така и не правят дори първи стъпки. Това е олицетворено перфектно при пазара на незаменяемите токени (NFT), където някои проекти с ниско качество могат да направят милиони, а други – нищо. Иронията е, че някой път грозотата на някои популярни NFT-та е точно това, което им придава стойност, а красотата на други – което ги прави обикновени.

Изучаването на меметиката е изучаване на „заразността“. Какво прави изкуството популярно? Защо някои бизнеси успяват? Рационални отговори на тези въпроси се дават постоянно. Успехът им е свързан с вече съществуващите основи. Но понякога невероятната популярност не може да бъде обяснена рационално. Изглежда сякаш провалът и успехът са напълно случайни, или в най-добрия случай съдба.

За да разберем волатилността на този свят, трябва да гледаме на него, както древните – игрално поле за огромни свръхчовешки енергии, които разбираме като символи и които сега бихме могли да наречем мемета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още