IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете за инфлацията събориха цената на биткойна до 18-месечно дъно

Криптовалутата поевтиня под 25 хил. долара, след което частично се възстанови

10:48 | 13.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се понижи до 18-месечно дъно в понеделник на фона на притесненията за инфлацията след последните данни за САЩ от петък.

Криптовалутата изтри близо 9% до 24 903 долара – най-ниското равнище от декември 2020 г. Към 10:30 ч. българско време тя се разменя за 25 139 долара, което е спад от 8,2% за последните 24 часа, показват данни на CoinDesk.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Пониженията се разпростират и на по-широкия криптопазар. По-рано цената на етера спадна с до 12% спрямо най-ниското си равнище от февруари 2021 г. Тази на аваланш изтри 15%, на солана 14%, а на доуджкойна до 11%. Към момента спадовете са от съответно 9,6%, 12,3%, 12,5% и 11,3%.

Индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 100, който проследява 100-те водещи криптовалути, се понижава с близо 9%.

„Криптовалутите остават на милостта на Фед, блокирани в неприятен танц с Nasdaq и други рискови активи“, казва пред Bloomberg Антони Тренчев, съосновател и управляващ партньор в Nexo. Според него прогнозите за по-ниските цени на биткойна от типа на около 15 хил. долара или дори едноцифрена стойност в хиляди показва „макрообстановката, пред която криптовалутите са изправени за първи път – и нивата на страха“.

„Ако етерът продължи да „кърви“ към цена от 1200 долара (200-седмичната пълзяща средна), прогнозата за алтернативните монети ще стане дори още по-мрачна“, допълва Тренчев.

Трейдърите увеличават залозите си за по-агресивен темп на затягане на паричната политика от Федералния резерв, след като данни от петък показаха, че инфлацията в САЩ се е ускорила до нов 40-годишен връх през май. Криптовалутите, за които новата политика на Фед е истинско предизвикателство, бяха ударени особено силно. Сривът на криптовалутите в екосистемата на тера миналия месец, както и решението на Celsius да спре изтеглянията на активи, суаповете и трансферите на платформата си допълнително изядоха от доверието в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Скоро иде перфектната буря, която ще отнесе всякакви трески, слама, листа, дънери и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Е нали уж убежище от инфлацията, или от *** си ги вадим тия изказвания (то е ясно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Assen123
преди 1 година
Виртуалното "злато" нещо не се справя както истинското - онова което от 30 години го наричат реликва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още