IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Мечата тъга“ тества отдадеността на най-пламенните фенове на криптовалутите

Един от начините, по които настоящата ситуация може да се влоши още повече, е чрез миньорите, които в момента се намират под значителен натиск

19:11 | 14.06.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Докато биткойнът се бори с едно от най-лошите си понижения на цената от години, анализаторите преглеждат редица индикатори за знаци кога още инвеститори може да решат да се откажат.

Цената на токена е надолу с около 20% от началото на седмицата, достигайки по-рано по време на вторнишката търговия 21 932 долара, пише Bloomberg.

„Мечата тъга е обхванала дори и най-пламенните криптозащитници“, коментира Джеймс Малкълм от UBS. „Капитулацията може да дойде под много форми. Същото важи и за облекчението, тъй като сега се намираме в пълно състояние на паника“, а шансовете за затягане на паричната политика на Фед са големи, коментира още ръководителят на звеното за валутни и криптопроучвания.

Един от начините, по които настоящата ситуация може да се влоши още повече, е чрез миньорите, които в момента се намират под значителен натиск заради високите цени на енергията и ангажиментите за капиталови разходи. Това ще стане, ако те започнат да продават притежаваните си съществуващи монети, коментира Малкълм, според когото „няма много положителни новини, които да компенсират подобни притеснения“.

Притежаваните биткойни от миньори. Графика: Bloomberg

Наред със самите криптовалути по-лошо се представят и свързаните борсово търгувани фондове. ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) и Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF) загубиха до 20% от началото на седмицата – най-много от пусканията им в края на 2021 г. Акциите на MicroStrategy пък изтриха над 25%.

Страх вся и Celsius Network Ltd., след като обяви, че слага на пауза изтеглянията, суаповете и трансферите на платформата си. По-широкият пазар също остава под натиск, след като миналата седмица американската инфлация се оказа по-гореща от очакваното.

„Усеща се сякаш предстоят още понижения“, коментира Фиона Чинкота, старши анализатор за финансовите пазари на City Index. Според нея пазарът трябва да се следи за спад на биткойна до около 20 хил. долара.

Стийв Сосник, главен стратег на Interactive Brokers LLC, следи за диапазона 20-21 хил. долара, тъй като от MicroStrategy, голям притежател на биткойни, могат да решат да се разделят с някои от тях. По-рано софтуерната компания обяви, че може би ще трябва да прибави допълнителни гаранции по заем, ако цената на биткойна продължи да спада.

Цената на биткойна от началото на годината. Графика: Bloomberg LP

Малкълм от UBS акцентира и върху редицата хакерски атаки и технически проблеми, както и засилването на регулаторния натиск върху криптосектора. „Нищо от тези неща не говори, че криптовалутите ще потънат в забрава“, отбелязва той. „И все пак показва, че бъдещето ще изглежда много различно. Играчите ще трябва да приемат регулациите и да си сътрудничат със съществуващите доставчици на финансови услуги“, допълва той.

Киенте Хсу, съоснователка и главен изпълнителен директор на DeFi платформата ALEX, е оптимист. „Крептосекторът е силно волатилен. Затова усещаме върховете и спадовете много по-силно“, посочва тя и допълва: „Със сигурно ще има проекти, които ще изчезнат, но криптовалутите няма да причинят систематичен риск“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
Ама тая мечка от снимката, и тя ли е копала крипто :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мале, като копачите ударят шалтера, че да изкопаеш 1 шиткойн сега струва над 30 К долара, ще стане весело. А те определено много искали да инвестират по 30 К за добива на 1 шиткойн, който после да продадат за 20 К. :))))))) пирамидата почва да се клати все по-силно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Едно цяло и три метра делено на десет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Какъв е фундаментът на Биткойна? Справедливата стойност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още