IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл донесе лъч светлина и на криптопазара

Криптовалутите поскъпват, след като управителят на Фед сигнализира, че не се чака поредица от големи повишения на лихвите

10:10 | 16.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптовалутите поскъпват в четвъртък на фона на осезаемото успокоение на световните пазари, след като управителят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира за евентуално само още едно по-осезаемо увеличение на лихвите, съобщава Bloomberg.

Всичко от биткойни до по-малки и по-неизвестни токени бележи ръст в цената, слагайки край на продължителен период на болка за пазара, който допринесе за понижението от над 1 трлн. долара на пазарната капитализация тази година.

Цената на биткойна се увеличава с над 3% за 24 часа до 21 850 долара минути след 9:30 ч. – първо поскъпване от десет дни насам. Етерът също прибавя към цената си 4,4%. Кардано, солана и доуджкойн пък поскъпват със съответно 10%, 18,5% и 12,3%, показват данни на CoinGecko.

Цената на биткойна през последните 24 часа. Графика: CoinGecko

Колко дълго ще продължи възстановяването все още е трудно да се отгатне след тежките загуби от последния месец.

„Нужно ни е да видим, че класът активи еволюира в по-зряло състояние и смятам, че е в процес да го направи“, коментира Макс Гокман, главен инвестиционен директор на AlphaTrAI.

Поевтиняването започна в края на миналата година на фона на очакванията централните банки да заемат по-неприспособителна политика на фона на ускоряващата се инфлация. Сривът на монетите в мрежата на блокчейна тера от миналия месец и скорошното решение на криптокредитора Celsius Network да спре тегленията от платформата си също оказа ефект.

Дори и по-дългосрочните притежатели на монети, които избягваха продажбите досега, се оказват под натиск, посочва изследване на Glassnode.

„Криптовалутите са рисков актив. Те са изражение на това къде се намират хората на спектъра на риска, дали планират повече отбягване на риска, или повече търсене на риск“, коментира Ана Хан от Wells Fargo Securities LLC.

В сряда Федералният резерв увеличи без голяма изненада основната лихва със 75 базисни пункта в опит да се пребори с инфлацията. Последните ръстове са налице, след като Пауъл каза в пресконференция, че ръстът е необичайно голям и не очаква такива стъпки да станат често срещани. Това облекчи притесненията на инвеститори и анализатори, че може да предстои серия от големи скокове нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Крипто тиквите със занитените към тиквата розови очила виждат оптимизъм даже ако Мъск пръдне, и Снуп Дог го подуши и каже че мирише на прегоряла от копане видео карта :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още